Nuffnang Ad

Tuesday, 28 August 2018

Berjimba di petang Raya

Hows you all punya Raya Haji yang lepas? Harapnya semua baik-baik sahajalah yer. Well, tahun ni dah 2 kali dah kami beraya tanpa Ayah yang dikasihi but Alhamdulillah, semuanya baik-baik sahaja.

Pagi Isnin, Daddy Jack dah berangkat awal untuk ke pasar. We all sekarang ni hujung bulan aje akan ke pasar Chow Kit, dah macam suka pulak ke pasar ni.Antara pasar yang bersih sikitlah berbanding dengan pasar Selayang yang sampai berlecak semua tempat tu.

Suka berjalan sampai ke bahagian buah-buahan tu, bersih dan ada banyak pilihan sampai rambang mata dibuatnya tengok sayur-sayur dan juga buah-buahan yg segar. Pastu nampak pulak ulam-ulaman yang jarang nampak, memang leka belek semuanya.

Selalu nampak kedai daging ni kat FB so tersinggah baru perasan. Bagus Pakcik Man ni, layanan dengan pelanggan sangat bagus, dia terangkan daging-daging sesuai nak masak apa so senang la kita yang newbie ni nak mencuba.

Then bergegas pula ke gerai ayam nak beli stok ayam. maklumlah cuti sekolah ni sekali dengan Raya Haji so kenalah ada stok ayam lebih, untuk masak lauk juga sepanjang cuti nanti.

Dah settle barang basah, on the way nak ke kereta, menyinggah pulak sebab nampak petai bergantungan dan elok pulak tu.

Hasil tangkapan di Chow Kit yang lepas. Tak tahu berapa habis untuk belanja kali ni sebabnya ada yang I bayar, ada yang Daddy Jack tolong byrkan juga.

Semua dibasuh dulu dengan air, dibersihkan sebersihnya pastu siap sedia untuk dimasukkan dalam bekas untuk disimpan.

Dulu, I masukkan semua hasil belian basah ni dalam plastik, tapi sebab pengaruh banyak sgt kat internet yang letak dalam bekas, so tukar la pulak masuk dalam bekas. Sambil tu letak air sikit, then letak limau atau lemon atas ikan tu untuk kesegaran.

Nampaklah organised sikit mcm ala-ala mat salleh dalam Pinterest, kan

While I busy di dapur, Daddy pulak busy mengemas rumah tak habis-habis. Vacuum, mop, lap sana-sini itu memang keje Daddy kalau time nak raya. Dia tak kasi orang lain buat, even Bibik pun tak buat.

Dah petang sikit, barulah kita keluar kejap berjalan and makan for our dinner.

Kali ni we all ke Pavillion, tapi menyinggah dulu ke Mercato, saja pusing-pusing dalam tu.

Waduh..waduh sedapnya Ben and Jerry's ni. Tapi lama lagi nak pusing Pavillion ni, beli awal karang takut cair pulak.

Kalau ke any supermarket, bahagian cheese and butter mmg jadi persinggahan, sebab suka nak membelek semua benda kat sini.

Menjamu selera di mana lagi kalau bukan di Madam Kwans la.

Terjumpa pula dengan Madam Kwan herself di sini. Nampak comel aje orangnya, busy betul dia melayan customer.

Dua-dua berpuasa sebenarnya, so sementara menunggu waktu berbuka kenalah layan movie kejap. Muka Daddy Jack tu lapar sangat nampaknya. Yer la, dah tahu letih, pg kemas rumah beria-ia sangat tu dah kenapa.

Pertama kali mencuba Nasi Goreng Petai, punyalah banyak petainya, selak nasi petai aje setimbun. Daddy jack jeling aje tengok bini dia makan nasi petai ni, tapi disebabkan dia pun tak larat nak larang, I happy aje dapat makan petai depan dia. Daddy Jack pantang sikit benda-benda bau ni mcm petai, rebung, tempoyak..itu memang dia tak suka tapi I suka aje.

Seperti biasalah, kalau ke Madam Kwans, tak bestlah kalau tak ada dessert yg ni kan, tak pernah jemu jugak ni makannya.



Saturday, 18 August 2018

Dating dengan anak bongsu


Musim bola telah bermula, so seperti biasa hujung minggu aktiviti tepi padang, berpanas sampai melekit badan semua adalah.

Singgah Cold Storage kejap, beli a few things. Ternampak pulak Nippy's ni, selalu jumpa dalam kotak tapi kali ni dah ada dalam bentuk botol pula.

Lalu depan MBG Fruits, selalu kecur tengok mangga cili ni, kadang campurkan juga mangga dan juga nenas, letak cili lebih memang sedap juga. Tak boleh makan selalu sebab ada asam boi kan, takut sakit perut pula.

Dah umur 10 tahun pun masih merajuk lagi gara-gara tak dapat ikut Danish pergi training. Daddy Jack tak bagi pergi, merajuk masuk bawah meja. Tahu-tahu dah tertidur bawah meja rupanya. Kejut, and pujuk ajak pergi Mall kejap makan ice cream, terus mood okay.

Lepak at Molten Cafe, makan pancake dengan ice-cream. Nampak okay dah tu, muka pun senyum dpt makan icea cream dengan milkshake.

Terliur pula dengan churros ni, so order. Dalam gambar menu nampak mcm kecil aje, sekali sampai mak aii besar-besar. Jenuh juga nak habiskan sorang-sorang ni.

Malam tu, Daddy Jack pula ajak ber Seoul Garden pula. Teringin nak makan BBQ dan juga steamboat, katanya. Mujur dah ada SG dekat area rumah I, ni so tak perlu pergi jauh-jauh dah.


Thursday, 9 August 2018

Larian 10km

First time nak sertai larian 10km ni, selalunya ambil FunRun 5km aje tapi since terlambat nak register, so bila ada kawan nak jual kit, sambar terus lah.

Okaylah, dapat habiskan juga larian. Route kali ni agak berbeza sikit dari tahun lepas.


My first 10km medal from Standard Chatered Marathon, tahun depan boleh cuba lagi

Balik rumah, lepak sekejap then teringin pulak nak makan mee bandung, so sediakan semua bahan, pakai aje paste Mak Pon, settle sudah.


Esoknya tak keje, so ambil peluang untuk melepak di Mall, kiranya macam me time la ni since anak-anak pergi sekolah. Lama dah tak buat aktiviti melepak sorang-sorang macam ni sambil merayau-rayau dalam mall.

Melepak minum kopi dan juga breakfast ala-ala Mat Salleh gitu

Lama tak masuk Toys R Us, kalau dulu masa Arwah Ayah ada mesti akan menyinggah masuk sini beli mainan untuk cucu-cunya walaupun ada yang masih belum bukak kotak lagi, but tetap dibelikannya. And now, kenangan itu tetap ada, mujur cucu-cucu faham, lagipun umur dah besar tak ada mananya nak main toys lagi.

Saturday, 21 July 2018

Projek Puasa

Puasa dan Raya dah habis dah tahun ini, so far kami menyambutnya secara bersederhana macam tahun-tahun yang lalu juga tapi tahun ni agak terasa lain sikit cos menyambutnya tanpa Ayah tercinta. Ibu nampak kuat menyambut puasa tapi masih dalam iddah so hanya menunaikan terawih di rumah sahaja. Mostly untuk Ramadan kali ini, I banyak memasak untuk berbuka cos balik kerja awal sejam, so ada banyak masa untuk masak for iftar.

 Menu hari pertama adalah Nasi Ayam, menu pilihan Ryan

Sesekali teringin juga ke pasar juadah, tapi tak banyak membeli pun, sekadar murtabak dan juga pulut mangga aje.

Selalunya kena sediakan satu main dish dan juga kuih-muih. untuk kuih selalunya kena tanya dulu apa kuih yang nak dibuat. Kalau Danish, suka betul dengan kuih gulung ni, rasanya untuk puasa ni saja dah dekat 4 kali buat.

Kadang tu ada juga the boys nak makan nasi, tapi bukan nasi putih. Nak makan nasi tomato pulak

Balik kerja menyinggah Village Grocer tengok mangga sedapnya, beli la 2 biji, untuk dimakan dengan lebihan pulut yang masak untuk juadah berbuka tu.

Ada lebihan pulut buat kuih lopes ajelah, then share dengan jiran sekeliling juga.

 Yassss, dapat makan pulut mangga dengan puasnya

 Tangan dah tak kuat nak menguli doh, mujur ada breadmaker yang dibeli di garage sales masa di Adelaide dulu, senang keje.

 Mendonut la pulak, untuk Ryan sekali lagi.

Kadang menu simple aje, Mee Bandung dengan buah-buahan.

Adakalanya tekak just nak makan kerabu maggi dan juga ikan masin, goreng panas-panas, perah limau..ya ampunnnn sedapnya.

Dah malam-malam teringat pula tudung Duck yang baru keluar time Ramadan, Doily Collection, berpinar mata nak membelinya.

Roti jala juga tersenarai juga dalam menu berbuka puasa.

Musim durian pula, so buat kuah durian, cicah dengan roti jala.

Sizzling mee

Adakalanya permintaan anak-anak nak makan donut, so kita pun mendonutlah lepas balik kerja

Soto dan juga mee kari pembuka selera waktu berbuka puasa.

Danish ada minta buatkan bubur jagung, dari hari ke hari nak buat, dalam bulan puasa juga yang sempat membuatnya.

Kalau tak nak buat kuih, normally we all hanya beli murtabak saha, dalam 2 keping Itupun tgk mood masing-masing, kalau okay boleh habiskan time berbuka, kalau tak bawa sampai ke sahur habiskannya.

Kuih gulung ni untuk ke 4 buat masa di bulan Ramadhan. Ada aje permintaan kalau buat potluck sampai rasa macam jemu jugaklah.

Ada kawan office bagi ubi kayu dari kebunnya. Tak tahu nak makan apa dengan ubi kayu so kita buat something yang kita suka makan.

Bingka Ubi Kayu Gula, pujaan hatiku

Kadang tu ambil kesempatan untuk berbuka di masjid di kawasan perumahan ni, mendekatkan diri dengan Allah dan juga berkenalan antara jiran tetangga di masjid.

Meriah juga berbuka di masjid ni rupanya. Patutlah ada kawan yang memang setiap hari akan pergi berbuka puasa di merata KL membawa keluarga dan juga anak-anak.

Kadang tu, lepas terawih zasss pergi mengopi. Nak lepak mamak segan dengan segala jubah semua so singgah Mccafe ajelah untuk kopi kopi session.

Sempat juga bawa makanan dari rumah sambil kita bermoreh di McCafe.

Permintaan anak bongsu bila minggu akhir ramadhan adalah kuih karipap kentang. Maklumlah dah cuti sekolah, kan so banyak masa dihabiskan di rumah sahaja.

Kadang tu mee goreng aje untuk berbuka

Bulan puasa juga, tetap setiap mengunjungi kubur arwah Ayah.

Projek kuih koci yang dah lama ditinggalkan sejak duduk Adelaide dulu

Jenuh jugaklah nak pikirkan menu berbuka untuk 30 hari ni, ada yang tak makan nasi, tak nak menu yang sama, so kadang tu pusing balik menu sama ajelah. Laksa ni Daddy Jack yang nak makan, tapi the boys nak makan lain. Mana tak pening dibuatnya.

Sebelum berbuka, jam 7 petang time bulan puasa rajin melayan drama di TV1, Isteri untuk Diiktiraf. Memula tak layan, tapi lama-lama macam syok pulak.

Kuah durian untuk moreh lepas terawih

Hujung puasa, terasa nak makan Nasi Tomato pulak, tak sempat dah nak tunggu Raya. Alhamdulillah, puasa dan raya pun dah habis. But mood memasak kena sentiasa ada, tak kira masa.