Nuffnang Ad

Saturday, 22 July 2017

Masak-masak Raya

Dah habis raya, dapur pun kenalah berasap juga. Perut pun nak makin nampak mcm orang mengandung dah, badan pun mcm kena pam aje gemuknya so kita kembali ke menu diet kita lah jawabnya.

Bila raya ni rajin la nak membuat Laksa Johor, kalau tak, eii kemalasan melanda sebabnya bukan mudah nak membuatnya, banyak kerja. Tambah pula, rempah yang selalu buat tu dah habis, so kena google mencari resepi yang buat dari scratch pulak jawabnya.

Bila dah siap, masa makan ohhhh nikmatnya tak terkata. Sedap, walaupun nak membuatnya tu payah sangat. Tapi bila dah masuk mulut, terus hilang perasaan tu. Alhamdulilah, nanti Raya Haji la repeat lagi jawabnya.

Sempat lagi sebelum balik

Sebelum balik KL, sempat lagilah menyinggah untuk last minute shopping. Pergi awal-awal, so dapatlah parking space yang dekat sikit then orang pun tak ramai lagi.

Daddy Jack cakap, tak boleh lama-lama takut jalan jem balik KL tapi anak-anak dok cakap, rileks la, sekolah bukak lambat lagi.

Perut minta diisi walhal dah kenyang dah breakfast sebelum datang JPO so light snack ajelah pun dah cukup. Ke Starbucks lagilah mencari roti and kek.

Konon tak nak membeli, udahnya tersangkut juga satu sling bag from COACH yang agak murah walaupun last season punya collection. Dah lama mencari sling beg ni, senang nak bawa di kala nak pergi santai-santai aje.

Menyinggah Polo mencari baju lagi for the boys, tapi sayangnya saiz dah agak limited. Cukuplah dah beli masa sampai hari tu.

Masih mencuba juga di Tory Burch mencari kasut yang ada saiz but masih hampa lagi. Lain kali hopefully ada rezeki lah disini.

Wednesday, 19 July 2017

Jimba Raya

Ni saat yang paling best sekali, breakfast di hotel. I memang suka sangat kalau dapat breakfast di hotel, perasaan dia sangat teruja. 

Sebabnya, ada banyak jenis pilihan makanan from American, Melayu, India dan juga Chinese, semua ada di depan mata. Kita pilih aje mana-mana yang kita suka. Selalunya I akan pilih American set and also porridge. Ni antara favourite juga.


Kali ni we all stay di KSL Hotel, Legoland Hotel penuh. Pilih KSL cos ada pool yang best, the boys pun suka juga lepak sini, then sebelah ada shopping mall.

So petang-petang kalau bosan duduk lepak di Starbucks di lobby hotel. Sepanjang puasa tak minum Starbucks pun, jarang keluar malam untuk moreh ke apa. Dah raya ni, seronok la dapat minum.

Order untuk Danish and Ryan, sekali dapat nama Joe, entah Joe mana pun tak tahulah. Rasanya clear dah nama Ryan disebut.

Kebetulan memang ada bawa baju kurung and baju Melayu satu family, kebetulan pergi beraya di rumah saudara Daddy Jack area Sentosa tu. Rumah Melayu pulak tu, so jadilah props bergambar. Gambar masa first raya tak begitu menepati citarasa mujurlah ada backup.

Dah puas beraya and jalan-jalan, singgah makan Mee Rebus Haji Wahid yang katanya antara yang tersohor di JB. Im not a big fans of Mee Rebus, tapi okay la sebab perut pun lapar, then licin habis makan semua.

Saturday, 15 July 2017

Jalan Raya

We all jalan-jalan ke JB la, bosan juga beraya di KL tu so tak ada plan pun just 2-3 hari sebelum raya terus buat keputusan, ehh jom kita ke JB.hihihihi. On the way tu menyinggah la kejap ke JPO sebelum check in hotel. Banyak juga perubahan ada di JPO ni, siap ada butik Gucci lagi tu.

Kedai sukan adalah satu kemestian bagi 3 beranak ni, sampaikan Ryan pun dah bosan buat macam-macam perangai termasuklah dalam gambar ni.


Tak sempat bershopping membeli baju the boys, so kat sini ada pulak sale so kita bershopping disini ajelah. Pilihan masih sedondon tapi kali ni pilih baju kemeja aje.

Phewww, jenuh mengangkut sana sini shopping bag ini.

Pengangkut beg yang setia menemani ke mana jua. Ada kala tak masuk pun, just tunggu kat luar kedai aje.

Tory Burch ada dibuka di JPO, baru beberapa minggu buka. I suka dengan loafer dia, nampak sweet sangat. Tapi malangnya tak ada saiz.

Dekat pukul 8 malam we all keluar dari JPO tu, call hotel masuk lambat so menyinggah Benafee dulu untuk makan malam. Mujur dah buka time raya ni, kalau tak jenuh juga nak pikir makan apa.

Perut masih kenyang, so makan sup tulang merah cicah roti ajelah. Itupun tak berhabis jugak tu.

Lega dapat masuk bilik yang luas dan selesa, dapat upgrade bilik lagi. Memang dah tak nampak apa dah pun cos badan pun dah letih after perjalanan dan menyinggah JPO shopping. Perut kenyang, mandi then terus tidur semuanya.

Sunday, 9 July 2017

Post pagi Raya

 Malam raya di kenit ni sibuk nak menolong masukkan kuih raya dalam balang, tak kisahlah janji jangan kuih dan balang tu pecah cukuplah.

Pagi raya berkumpul di rumah inlaws dulu. While Daddy Jack and the boys pergi sembahyang raya, I siapkan apa-apa yang patut di dapur untuk sarapan pagi raya.

Sekeluarga di pagi raya. Pagi-pagi raya di KL ni siapa nak datang, kan so we all pun dah tengahari balik la ke rumah.

Salin baju raya, pakai kaftan duduk melepak di depan TV sambil menonton program Raya. Sedar tak sedar dah lelap dah masing-masing. Petang baru terjaga, then ulang lagi makan makanan raya. So makanan raya dihabiskan oleh we all ajelah, selalu memang raya pertama tu tak ada orang pun yang datang. Sebab tu we all jarang masak banyak-banyak.

Monday, 3 July 2017

Last day of Iftar

Masih lagi mood  persiapan raya, habis entry ni kita masuk la bab raya ya. Lagipun sama aje raya we all, di KL sahaja. Last minute shopping kata orang mencari set baju melayu yang sama anak beranak ni. Berjalan la we all ke Masjid India mencari bajunya. Mujurlah dapat sedondon dengan Daddy Jack dan the boys sekali cuma jadi masalah bila baju I, nampak semua mcm tak begitu cantik di mata.

Ingatkan lagi 2 hari nak raya, dah ramai yang balik ke kampung masing-masing, rupanya masih ramai juga yang membuat last minute shopping. Yer la, mungkin ada yang nak membeli untuk keluarga di kampung kan. Lagipun banyak juga offer yang best, especially baju melayu dewasa dan kanak-kanak.

So, lepas ke Jalan TAR, balik menyinggah buat pertama kalinya ke bazar ramadan ni. Sebelum ini tak jejak lagi ke sini cos selalu masak aje untuk berbuka. Murtabak Pekan ni yang dibeli sejak tahun lepas, memang sedap. Lepas ni kalau terasa nak makan, boleh call ajelah tanya.

Dah lepas berbuka, so membuat la juga biskut raya, demi memuaskan hati anak-anak yang nak buat kuih raya. Buat kuih yang simple ajelah, chocolate chips cookies aje.

Sehari sebelum Raya, bergegas ke pasar tani nak membeli barangan nak masak untuk raya. Ingatkan pergi pukul 730am tak ramai orang, ramai juga la kiranya. Tak menyangka ramai juga yang raya di KL tahun ini.

Daging pun sampai habis la di tempat yang we all selalu beli tu, mujur la kedai sebelah tu masih ada banyak stok daging lagi. Siap kena beratur and ambik nombor lagi.

Sementara menunggu rendang dan ketupat masak, sempat lagilah membancuh kuih tart untuk diterapkan. Jem nenas tu dah disiap buatkan bulat-bulat dulu, then masuk fridge supaya senang nak letak atas adunan kuih.

Dalam pukul 5pm macam tu, siap semuanya rendang dan ketupat. Nak beli lemang tapi punyalah jem kat MRR2 dan kena beratur panjang so tunggulah pagi raya baru nak pergi beli.

Antara aktiviti tahunan juga, berbuka puasa bersama Ayah dan Ibu serta keluarga di Traders Hotel. Selalunya we all berbuka tengah bulan puasa tapi kali ni semua tak nak tinggalkan terawih so pergilah di hari terakhir berpuasa. 

Makanan masih sama, banyak variety walaupun last day dah. Orang pun tak begitu ramai, so puas dapat makan semua.

Sushi timeeeeee. Sepanjang bulan puasa, memang tak bersushi so bila ada buffet sushi, harus la terjah dulu.

Dah siap makan, menyinggah pula ke KLCC, misi mencari baju raya I yang masih tak jumpa lagi nih.

Tak ada kampung, fefeling rumah kampung I la ni.

Akhirnya jumpa juga baju raya yang bersesuaian dengan tema satu family di foyer KLCC ni. Baju made by Lockar, selesa juga memakainya.

Sunday, 2 July 2017

Iftar dan Solat Hajat UPSR

Minggu kedua sesi persekolahan time bulan puasa lepas, sekolah Danish menganjurkan majlis iftar dan solat hajat buat pelajar-pelajar Darjah 6 for UPSR. Selalu jarang join majlis iftar sekolah tapi kali ni kenalah join cos buat solat hajat sekali. Danish tak balik rumah, lepas habis extra class, mandi dan bersiap semua kat sekolah. We all aje yang datang dalam pukul 6:30pm, itupun parking semua dah penuh.

Setiap tahun, if sekolah Danish menganjurkan majlis berbuka puasa, memang ramai ibubapa yang hadir memeriahkan suasana. Makanan memang banyak yang dibawa oleh tetamu serta yang pihak sekolah sediakan. Selalunya akan ada kambing golek juga, so memang itu yang menjadi tumpuan ramai.

Alhmadulillah, sedap makanan semuanya. Ni aje yang sempat we all ambil. Meja sebelah we all bukan mainbanyak ambik kuih muih tapi lepas tu tak habis, sayangnya pembaziran kat situ. Kalaulah dia ambik setakat nak makan, then mana yang tak habis pelawa la kat kami sebelah ni..hmmm tak ada maknanya pun.

Lepas berbuka, cepat-cepat we all ke surau untuk Maghrib berjemaah, nak dapatkan saf yang depan cos takut lambat-lambat nanti ruang depan dah penuh, pastu nak kena tunggu untuk ambik wuduk. Dah settle solat hajat dan terawih, we all pun balik but on the way balik, menyinggah dulu ke kedai mamak cos anak-anak tak tahan lapar cos tak cukup makan tadi.