Nuffnang Ad

Sunday, 21 December 2014

Program dietku

I dalam program berdiet sekarang ni, ada masanya strict dan ada masanya tak strict sangat tapi agak terkawal la sikit. Kalau rajin, masak sendiri kalau tak makan di luar pun masih mengamalkan amalan diet sihat tu. I tak follow any diet plan like Atkins or whatsoever just low carb and banyakkan exercise aje.

Kadang-kadang memang melanggar pantang larang berdiet ni, mengambil nasi lemak yang dibeli di kantin sekolah anak.

Lagi tak dapat menahan diri bila dapat pulak kuah masak lemak pedas berapi dari Kak Jee

Kadang-kadang malas nak masak, beli and tapau aje Grilled Chicken from Madam Kwan's

Kalau datang nak berdiet tu, makan buah ajelah sebagai snack menggantikan tea time tu

 Salad with Grilled Salmon sebagai hidangan tengahari

 Kopi is a must, at least dapat satu cawan pun cukuplah

Bila petang, kenalah rajin membuat exercise untuk membakar lemak-lemak yang sedia ada tu, kalau tak berjogging, I ikuti ajelah program keepfit from Kevin Zahari tu, berpeluh jugaklah badan ni hah.
Selamat berhujung minggu !!
 
 

Saturday, 20 December 2014

Makan-makang 2.0


Hujung minggu biasanya hari makan di luar tapi adakalanya kenalah masak jugak. Jemu juga if selalu sangat makan di luar sampai kadang-kadang tu tak tahu nak makan apa dah. Hujan-hujan sedaplah menjamu selera dengan Mee Wantan Sup.

Hah lepas tu pekena pulak fenomena yang melanda orang Malaysia sekarang ni, Pisang Goreng Cheese dengan Ice-Cream pulak.

 Kalau bertandang ke rumah Ibu, ada kari daging sambil dicicah dengan roti

Terjumpa pula satu kedai baru di Wangsa Walk yang menjual set Ubi Kayu Rebus, sedap la pulak sampaikan bungkus sambung makan dirumah pulak.

Mood rajin nak masak, habiskan la apa yang ada dalam almari tu so kita buatkan sup daging ala-ala Japanese Beef Rice tu.

Roast chicken ala-ala Food Network, konsepnya main campak aje apa sahaja rempah yang ada.

Mood terlebih rajin pula, siap sediakan minum petang untuk anak-anak so kuih cara ajelah yang paling senang sekali nak membuatnya. Terbayang-bayang lagi air gula cair di dalamnya, kalau tak kena gaya makan, maunya meleleh-leleh tepi bibir. Yummmssss.
 

Thursday, 18 December 2014

KLCC, again?

Selalunya hari Ahad we all makan di luar tapi taklah setiap minggu, ada masanya sebulan sekali baru keluar makan. Tak kisahlah makan apa so mostly we all keluar tengahari so kenalah makan nasi kan. Kalau ikut Danish suka makan nasi di Restoran Sari Ratu tapi kalau Ryan tak lain tak bukan nak makan asam pedas ikan. So kita akan ke Ruz Aladdin untuk menikmati asam pedas Muar la.

Lepas makan nasi, kena disudahi dengan hidangan pencuci mulut la. I tak makan tapai, baik tapai pulut atau tapai ubi..tak reti makan sebenarnya so kita makan goreng pisang dengan aiskrim ajelah. Not so bad lah walaupun rasa yang Madam Kwan punya lagi sedap.

Balik melepak kejap, sambil mengemas apa-apa yang patut sebab nak elakkan mata yang mengantuk cos dah makan nasi berlaukkan asam pedas tadi kan.

Di kala petang, teringin pulak nak berjalan-jalan di mana lagi kalau tak di KLCC, lepas Asar siap-siap then terus pecut ke sana. Tak ada apa pun yang nak dicari tapi saja aje nak mencuci mata sana sini, kan.

Bilalah nak travel ni kan..geram tengok orang asyik berjalan bercuti sana sini while kami masih lagi belum ke mana-mana lagi...soon, Insyallah.

Dalam kata tak ada misi membeli, masuk aje kedai sukan mulalah pak and anak juling bijik mata.

Dulu tak berapa nak kisah beli jersi entah kenapa kali ni sibuk pulak nak membelinya.

Dah pukul 9 malam pun masih ramai orang lagi di KLCC walaupun hari tu hari Ahad.

Malam tu we all dinner di Ben's. Tak terpikir pun nak makan apa cos perut masih kekenyangan lagi.

Rasa serba sikit aje mana hidangan yang ada. Kopi dalam gelas tu katanya Australia Iced Coffee tapi pekatnya ya rabbi. Minum sikit aje terus terasa kepekatan kopinya itu.

Singgah Cold Storage kejap nampaklah beberapa products yang dikenali sewaktu di Adelaide dulu like Weet-Bix, Beerenberg Strawberry Jam, rice bars dan yang paling seronok sekali Devondale butter. Terasa-rasa masih berada di sana bila membeli barang ni. Payah betul nak lupakan kenangan masa di Adelaide ni la walaupun dah hampir setahun meninggalan tempat itu.

Wednesday, 17 December 2014

Mummy time out

Sometime I need my me time la kan, nak bersenang lenang kejap. Dapat masa tu bolehlah keluar kejap sambil melihat-lihat dalam kedai yang tak boleh nak masuk if bawa anak-anak. So pagi tu siapkan breakfast dulu sebelum nak keluar.

Menuju ke mana lagi, KLCC la sambil berjalan-jalan melihat-lihat mana-mana yang patut. Singgah kejap TYPO ni untuk tengok planner and desk organizer for year 2015 nanti.

Masuk ELC ternampak pulaklah pulak section Art and Crafts yang sedang membuat jualan runtuh ni hah. ELC ni bersebelahan dengan Mothercare dan juga Toys R Us, so kalau datang ke KLCC memang tak akan masuk menjengah di dalam ni la sebab masing-masing akan berpusu-pusu masuk Toys R Us.

 
Time for lunch, decided untuk lunch di Chilli's tapi ramainya orang sebab we all makan sama dengan time orang office keluar lunch juga. Mujurlah pergi berdua, so taklah lama pun nak tunggu.

Cotton On Kids baru dibuka di KLCC, so banyaklah baju-baju yang cantik. Dah lama pun tak membeli baju-baju the boys ni, harapkan baju yang we all bawa balik from Adelaide dulu aje tapi mana muat dah. So kena top up serba sedikit baju mereka nanti.

Bila balik, terasa pulak nak minum coffee, so singgah kejaplah McCafe di belakang rumah ni sambil pekena Hazelnut Latte and some brownie juga. Balik aje, teh boys pun sibuk tanya, ada beli apa-apa tak untuk mereka..adalah beli sikit tapi yang pasti bukan toys la.
 

Tuesday, 16 December 2014

Graduation Day

Dah selamat menamatkan pengajian di peringkat Montessori budak kerinting ni hah. Excited bila ada latihan di sekolah, siap tunjuk beberapa aksi yang akan dipersembahkan nanti. Baju jubah yang menarik ini ditempah khas oleh his teacher untuk membuat persembahan nanti.

Posing dululah sebelum kita masuk Grand Ballroom untuk graduation concert nanti.

A simple decoration aje, tapi masuk aje dah meremang juga sebanya tak sabar nak menyaksikan aksi anak-anak kecil yang sebaya dengan kerinting membuat persembahan mereka.

Si kecil yang dijaga selama 4 tahun di Adelaide telahpun berjaya menamatkan pelajaran di Montessori. Banyak yang telah dipelajari, boleh menguasai beberapa bahasa dan mahir di dalam taekwando juga.

 Bersiap sedia untuk menerima scroll di atas pentas

Mak dan pak dah bersiap sedia di tepi pentas untuk merakamkan detik-detik bersejarah ini.

video

Alhamdulillah, dah tamat dah

Bersiap sedia dulu untuk persembahan di atas pentas. Sebelah tu kawan baiknya, Adib

His Class Teacher, Tengku Zurina yang banyak membimbing Ryan di dalam semua bidang yang dia ketinggalan. Terima kasih, Teacher.

Ada 2 persembahan yang dibuat oleh kelas Ryan, K-3 Al-Farabi. Satu persembahan Ya Ha Na Na yang sering ditengok dalam Youtube.


Satu lagi, persembahan lagu Di Pondok Kecil. Tak boleh pulak upload disini cos terlalu besar videonya

Akhir persembahan, semua berkumpul diatas pentas untuk upaca penutup Majlis Graduation. Mostly yang berjubah meraj itu adalah kawan-kawan Ryan, selalu bila I pick up kat sekolah, akan jumpa mereka. Mostly mereka pun akan meneruskan persekolah di Year 1 nanti di sekolah yang sama juga.

Dah selesai dah majlis, so nak makan dululah tapi si kerinting ni sibuk nak main belon atas pentas dengan kawan-kawan dia.

Hidangan buffet yang disediakan, not so bad la mungkin sebab  perut pun dah kelaparan, so semua benda nampak sedap aje.

Selain Teacher Zurina, Teacher Wahida merupakan teacher favourite Ryan juga. Bukan ini sahaja, malahan semua teachers mempunyai peranan masing-masing dalam mendidik anak-anak semua. Terima kasih para cikgu-cikgu sekelian.