Nuffnang Ad

Saturday, 21 October 2017

The final

Dah dekat 4 bulan cerita ni...tapi tak apalah. Kita recap ajelah la. Season pertama untuk KL Junior League telah pun tamat. So now, bersambung pula second season with new team and coach pula.

Last game adalah sebelum UPSR tu, so masing-masing belum ada banyak komitmen lagi. 

Perlawanan akhir tu semua players memang all out nak menang, tapi akhirnya we all hanya mampu berada di tempat yang kedua, after FCKL Bandar Utama.

Now team pun ada yang tak teruskan, ada juga yang dah berpisah antara satu sama lain masuk team lain.

We are a happy family of FCKL U12 !!!

Memang happy semuanya as a team, teman lepak, berpanas tepi padang, geng makan-makan semualah ada. 

Soccermom yang sentiasa setia meneman anak-anak bermain bola tak kira sesi latihan ataupun perlawanan. Masing-masing ada tugasan yang tersendiri termasuklah menyediakan air, tuala basah, basuh jersey semuanya lah.

My favourite defender, pemain no 8.

We all sentiasa berikan sokongan and galakan kepada minat anak-anak. Untuk Danish memang nakmpak minat dia ke arah bermain bola, so we all support apa juga game yang dia sertai.

So dah habis game semuanya, we all celebrate la kemenangan anak-anak di cafe yang berdekatan. Saja aje suka-suka, bagi the players seronok .

Ucapan dari Coach Azizi yang dulunya bersama kami, now dah lain coach dah, bersama Coach Akim pula.

We all kutip duit among parents untuk organized this small celebration, no fancy place, just a small cafe pun cukup.

Team yang memang best, last game yang we all sama-sama sertai adalah tournament di Singapore dulu. Masa tu memang best, travel sama-sama, bercuti sama-sama. Now, ada di antara mereka yang dah masuk team lain, malahan ada yang dah tak join dah mana-mana team. Rindu nak melepak macam dulu lagi.

Al-Fatihah buat adik Ridzuan


Pagi 14 September 2017 yang lepas, negara dikejutkan dengan satu tragedi yang sangat menyayat hati semua rakyat Malaysia, kebakaran Pusat tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah di Keramat. We all at that time busy la dengan Danish nak habiskan his last paper for UPSR for Science, tapi pagi tu sempat la tengok videoclip orang passkan thru whatsapp dan juga berita.

Dah selesai paper Science Danish, I pun masuk balik office. Tiba-tiba dapat msg dari ex-cikgu Danish masa Darjah 3 bagitahu yang salah seorang mangsa adalah kawan kelas Danish masa Darjah 3 dulu, Nik Ridzuan namanya. Terkedu kejap I mendapat berita ini sebab memang dah cam sangat dah rupanya arwah ni.


Danish masuk sekolah di KL umurnya 9 tahun, darjah 3. Satu kelas dengan arwah Nik Ridzuan ni. Arwah memang sangat baik orangnya, selalu aje dengan Danish kalau I terjumpa di kantin. Memang dia tolong jagakan Danish di sekolah, di kantin sebab Danish ni pelajar baru so tak biasa lagi dengan sekolah di KL.

Tabah sungguh si Ibu, bukan sahaja kehilangan anak lelaki nya ini, malahan sebelum ini pernah juga kehilangan anak perempuannya akibat sakit. Al-fatihah buat Arwah Nik Ridzuan.

Tuesday, 17 October 2017

Bercuti sebentar

Lepas habis UPSR yang lepas, we all sekeluarga pergi la bercuti sebentar. Tak plan pun, saja bawa Danish berhurra hurray selepas habis exam. We all pergi on Jumaat petang, singgah sebentar di area Dengkil untuk makan tengahari. Sedap lauk pauknya, semua makanan kampung.

We all pergi Gold Coast Morib ajela. Kebetulan company I ada buat family day so sesekali bercuti bawa keluarga dan mengeratkan ukhwah dengan rakan sekerja pun okaylah. We all tak pernah ke Morib, inilah pertama kali pergi.

Malam tu we all keluar makan di restoran yang famous di area Morib ni, Juvita Seafood. Tengok review di Internet memang best nampaknya. We all pergi lepas maghrib so orang pun dah ramai. Tapi servis memang cepat and tip top. Makanan pun sedap and sangat murah.

Hari Sabtu ada sukaneka semua, then lunch beramai-ramai dengan kawan-kawan. Makanan not so bad la, banyak juga pilihan.


Malam Sabtu tu, ada dinner bertemakan Vintage and Retro. Kali ni I tak dressed up sangatlah cos macam tak boleh nak pikir baju apa yang nak dipakai. So kita pakai baju biasa-biasa ajelah.

Bila dah balik rumah, kembali la semua bereat clean after dah 2 hari tidak begitu menjaga pemakanan dengan betul. So kembalilah kita makan protein dan sayur mayur semua.

Sekarang ni, I obsessed sangat dengan my omelette. Tak tahu kenapa, tiap-tiap pagi bawa bekal omelette ke tempat kerja pun okay. Kalau tak ada filling, plain pun cukup mengenyangkan pagi-pagi.

Sunday, 15 October 2017

Masak-masak

Lama tak update pasal masak memasak ni, mostly kalau memasak pun benda yang sama je pun...tiada yang luar biasa pun. Tapi kalau kena masak untuk ramai, tu memang perkara luar biasa.

Memasak untuk anak-anak murid yang ada kelas tambahan sebelum exam PT3 yang lepas. Ada parents yang sponsor duit untuk sumbangan makanan, tapi I tak sempat nak order so kenalah masak sendiri. Buat yang simple aje, macaroni goreng and letak nugget juga. Alhamdulillah, semua anak-anak suka.

Sometime ada undangan kenduri juga, kalau berkesempatan bolehlah memenuhi undangan juga. Kali ni temankan Daddy Jack ke undangan kawin his officemate di Dewan Perdana Felda. Kebetulan we all tak ada apa-apa plan, so pergi la.

Dah pergi kenduri kawin, takkan tak makan nasi hujan panas kan. sedap makanan semuanya.

Bila dah pergi kenduri malas betullah nak masak untuk malam so ke pasar malam ajelah kita cari makanan yang ringan-ringan aje. Tak lalu dah makan nasi so cari yang simple mcm mee sup ataupun laksa aje sudah.


Friday, 13 October 2017

PSRA

Seminggu selepas habis UPSR, Danish kembali menduduki peperiksaan PSRA pula. Walaupun ada kawannya yang tak ambil tapi tak jadi masalah pun kalau ambil. Biarlah ambil pun, tak ada ruginya. 

Peperiksaan PSRA selama Isnin hingga Jumaat, paper petang dalam pukul 2:40 - 4:40 so sempat jugak la I jenguk masa rehat persiapan dan juga sesi beratur sebelum masuk ke dewan peperiksaan.

Bila balik, semua dah kelaparan aje. So singgah la beli burger Rosli berdekatan dengan rumah.

Kalau setiap hujung bulan, kerja sebagai cikgu adalah menutup buku kedatangan bagi setiap bulan. Walaupun dah berapa tahun jadi guru kelas, tapi masih lagi tak hafal cara kiraan.

Kebetulan pula bila Lady Boss belanja makan, tapi since I on diet, but I bawa bekal I sendiri, so makan ajelah bekal and sometimes bekalan I lagi sedap rupanya.

Monday, 9 October 2017

UPSR Day 04


Hari ke 4, iaitu hari terakhir UPSR. Bersemangat sedikit nak habis dah ni, samajuga bergerak seawal pagi, tapi kali ni just me and Danish je cos Daddy Jack kena masuk office pulak.

Walaupun tak sempat nak tunggu sampai habis, tapi Daddy Jack tak jemu-jemu memberikan kata-kata semangat untuk Danish. Daddy Jack tunggu sekejap aje, then terus pergi office.

Last mini assembly for Standard Six, sambil dengarkan last cheer for the exam untuk menaikkan semangat pelajar.


Paper Sains 1 katanya agak mudah, tapi takut juga jadi macam kertas Maths. Paper 1 semua cakap senang pastu paper 2 semuanya frust sebab susah.

Break for breakfast, suruh makan dulu then baru boleh nak baca buku for paper 2 pulak.

Selesailah sudah paper UPSR buat Danish Imran. Kemain senyum melebar ya bila Tr ambik gambar dari pintu dewan lepas dah habis exam.

So settle dah untuk UPSR, tapi ada paper PSRA pula menunggu.

Makan menu special hari tu, Nasi Tomato. Lepas makan, masuk ke Musolla cos Ustazah nak berikan penerangan tentang ujian PSRA pula. Then dapat balik awal, untuk berehat. Insyallah semoga Danish beroleh keputusan yang baik dan cemerlang hendaknya.




Tuesday, 3 October 2017

UPSR Day 03

Hari ketiga of UPSR adalah hari yang mendebarkan. Paper Matematik 1 dan 2. Dah berbulan-bulan membuat latihan, so inilah harinya yang ditunggu-tunggu. 

Puan Pengetua memberikan kata-kata semangat buat para pelajar supaya tidak gopoh dan juga kelam kabut semasa menjawab kertas soalan. Guru subjek juga turut memberikan tips terakhir buat semua pelajar. Bila kaki melangkah masuk ke dewan, semua parents turun bawah ke musolla untuk bersolat hajat dan juga bacaan yasin.

Hari Rabu ini juga pelajar Tahun 3 terlibat dengan trip lawatan ke Putrajaya, selepas settlekan Danish, bergegas pula settlekan Ryan di bahagian belakang sekolah. So far, nampak happy ajelah nak pergi berjalan, siap bawak bantal kepala lagi, macamlah lama sangat dalam bas tu.

Selesai Kertas Maths 1, meluru ke Danish tanya mcmana semuanya..seperti biasa jawapannya, hmm bolehlah. Tapi tak nak pressure, bagi makan breakfast dulu.

 Makan dengan tenang dan kasi rileks dulu

Daddy Jack tetap memberikan kata-kata peransang buat anaknya. Tenangkan hati, buat sehabis baik dan juga ingat semua formula yang dah dipelajari selama ini.

I tunggu sampai habis Paper 2, tepat habis masa...I tengok dah ada budak yang nangis. Alamak..selama 2 hari berkampung di sekolah inilah harinya baru nampak ada budak nangis, rasa dah tak berapa nak sedap dah ni. Tengok muka candidate yang turun mcm biasa aje, so bila nampak Danish terus terkam dia tanya..."susah, My...mmg susah". Allahu πŸ˜’😒


So, bagi Danish makan dulu, so I tak tunggu dia makan, duduk jauh sikit. Tapi ternampaklah juga seorang pelajar harapan sekolah ni jumpa mak dia pun start nangis dah, ada tu dengar tak sempat nak buatlah, tak dapat habiskan la dan macam-macam lagi. Jumpa cikgu Danish pun cikgu cakap, kat dewan pun masa keluar, ramai bebudak yang nangis dah tak boleh nak buat. Kesiannya la hai, hopefully markah pun taklah seteruk tahun lepas, makin pressure anak-anak, malahan mak ayah juga.