Nuffnang Ad

Wednesday, 15 November 2017

Sepetang di Pavillion


           
Kalau Sabtu kena datang bertugas atau menghadiri kursus kenalah datang demi kerjaya. Tapi seronok juga cos boleh take time off dari menjadi Soccermom kejap.

I dalam proses menguruskan badan, so banyak makanan kalau ke kursus agak limited sikit dengan menu yang tak begitu diluluskan so adakalanya balik rumah, singgah beli makanan lain.

Petang sikit, Daddy Jack ajak berjalan ke Pavillion pula, tapi bila ajak jalan dlm pukul 4 ke Pavi tu macam ada sedikit kecurigaan di hati. Bila masuk kedai LEGO, dah katakan mesti ada misi khas ni.

Dah alang-alang ke Pavillion, haruslah menyinggah ke kedai I juga. Kalau Daddy busy dengan Lego, I pun nak tambah koleksi my Duck juga.


Kebetulan, KL Collection ada keluarkan yang baru, sekali 3 la I beli. Itupun rasa menyesal tak beli yang putih sekali. Tengok di website, dah sold out dah.

Then we all menonton Ninjago The Movie, as usual... Daddy Jack yang paling excited sekali berbanding anak-anak dia.

Ni antara koleksi Lego yang masih belum dibuat, ni baru kat bawah, kat atas pun ada beberapa kotak lagi. Tunggu cuti sekolah katanya nak buat dengan the boys. Dah buat, nanti confirm bising almari tak cukup so kena beli almari pulak lah.


Saturday, 4 November 2017

Eat clean punya pasal

Sekarang ni I dalam proses for eat clean, sejak join this one group of strong women ni banyak ilmu-ilmu yang I dapat bila nak ber eat clean ni. Kebetulan pula, Village Grocer baru buka di belakang rumah ni so lagi mudaha banyak pilihan barang-barang fresh and imported yang boleh didapati disini. Bukan nak ckp kat NSK atau di Giant tak boleh ber eat clean, tapi adalah variety juga esp fruit and vege.

Kalau ada buat sale, salmon and seafood boleh tahan murahnya jugaklah disini. Beli cukup stok untuk seminggu ajelah, tak nak simpan lama-lama dalam fridge takut tak fresh.

La Juceria pun dah ada, senang sikit tak perlu pergi KLCC nak beli tapi untuk beberapa bulan ni nak detox secara eat clean dulu, tak nak consumed any juice dulu. After a few months nanti baru boleh minum balik.

Menyinggah rumah Ibu, selonggok durian menanti tapi I tak makan, Daddy Jack ajelah yang makan. I tengok ajelah.

After a week, kembali lagi menyopping barang masak untuk bekalan ke tempat kerja. I jarang membeli di kantin, selalu masak sendiri bawak bekal. Tak suka buat prep meal, takut tak confident so akan bangun seawal pukul 5 untuk siapkan bekalan from breakfast to lunch.


Balik kerja, cuba juga mencari masa untuk bersenam, walaupun di dalam rumah. Selalunya skipping, squat and jumping jack menjadi pilihan sambil tengok tv.

Ada masa tu Daddy Jack and the boys ada la mengumpan makan antara my favourite like waffle A&W no, saja aje they all nak uji samada I teringin atau tak. I beli buah kat kedai sebelah, dragonfruit, mangga and tembikai. Tak heran pun sekarang waffle tu, hihihihih.

Wednesday, 1 November 2017

Berdua sahaja

Kadang-kadang tu bila anak-anak dah besar, nak ajak keluar sekali memang payang. They all duduk rumah main games and tengok TV aje. Kalau keluar pun memanjang suruh balik awal aje. So dah macam tu, we all keluar berdua ajelah mencari mana-mana barang yang we all nak. Selalunya temankan Daddy Jack mencari baju kerjanya la.

Sebelum keluar, biasanya dah siapkan dulu makanan untuk makan semasa we all keluar tu. Maid pun ada tolong tengokkan apa yang patut juga nanti.

Berjalan-jalan tu, terjumpa pula dengan jalapeno ni, katany agak pedas juga. Belum pernah cuba lagi, beli and nanti nak cuba jugaklah.

Bulan Oktober adalah birthday Ryan, so kenalah mencari tempat nak buat birthday party dia pulak. Pilihan dia nak buat tournament bola, so tempat yang we all tahu hanya di Padang@1 Utama ajelah.

Seronok la bila tahu H&M dah ada make up section, lama dah mencari brush so kat sini ada banyak collection brush juga. Nanti nak mencari jugalah beberapa brush yang masih belum ada.

Kalau nak main game, time the boys ada memang selalu tak dapat peluang la, kena bangun seawal pagi masa Subuh untuk main game tu untuk satu set aje pun dah cukup bagus dah.

Sekarang ni kalau nak breakfast sedap sikit boleh ke Village Grocer for American breakfast, sedap juga and portion pun besar. Normally, I share dengan Daddy Jack ajelah tak habis.

Petang sikit, aktiviti berjogging seperti biasalah, tak pernah miss walaupun hanya dapat 2km sahaja.

My eat clean menu, ikan bakar, terung rebus dan juga peria goreng dengan telur. Dah dekat 38 hari I mengamalkan program eat clean ni, nampak berkesan juga pada badan ni, adalah susut sedikit. Insyallah akan diteruskan untuk 100 hari.

Saturday, 28 October 2017

Cuti Deepavali

Sehari sebelum cuti Deepavali, Danish ada bola pula menlawan team NFD di Bandar Utama. Game start pukul 6, but Danish pergi awal dengan one of his teammate cos Daddy Jack ada kerja di luar. Tapi Daddy Jack sempatlah balik awal tenguk tengok game ni.

Balik tu, we all decided nak tinggal di hotel yang Daddy Jack ada mesyuarat tu since esoknya adalah cuti Deepavali. Daddy Jack seperti biasalah ada kurus di tengah KL so manalah pernah duduk hotel di KL ni, so rebutlah peluang yang ada.

Daddy dah pergi meeting so semuanya kelaparan. Hotel ni tiada buffet atau ala carte for dinner so kenalah makan Sari Ratu yang paling dekat.

Esok paginya, bangun awal. Tengok bandar KL taklah sebusy mana, mungkin cuti so orang ambil kesempatan nak berehat ajelah dirumah.

Masa ni Ryan sibuk kena paksa study cos exam tak lama lagi. Tapi agak nampak kemalasan nak belajar esp time cuti macam ni.

Dah siap semua, so bolehlah turun breakfast di Coffee House. Makanan memang pelbagai variety tapi since I kena menjaga makan, kita makan eggs ajelah.

Kemudian bawa the boys berjalan sekitar kawasan hotel. Menyinggah pula di The Loaf, membeli pelgai jenis roti yang nampak sedapnya.

Tengok aje the boys makan di bilik hotel. I cuba tabahkan diri, since masih belum cuba untuk memakan benda-benda manis ni lagi.

Malam, on the way balik, menyinggah pula Village Grocer Melawati Mall cos esoknya Danish ada pertandingan Masterchef di sekolah pulak. Nak buat chicken wrap dan juga smoothies.

Perut dah kenyang, so makan yang ringan-ringan ajelah di Teochew Chendul ni.

Esoknya, Masterche Danish bersama kawan-kawannya dok sibuk memasak semua di sekolah menyediakan Chicken Wrap dan juga smoothies. Nampak meriah juga aktiviti post UPSR di sekolah, tak pernah pulak bagi alasan tak nak datang sekolah.


Nampak sedap makanan yang disediakan. Hopefully nanti bolehlah cuba buat di rumah pula, sesekali makan yang healthy mcm ni pun sedap juga. Asyik makan nasi aje, gemuk la jawabnya.



Sunday, 22 October 2017

Wishlist Daddy

Daddy Jack banyak betul wishlist untuk birthday nya, so me and the boys cubalah menunaikan mana yang termampu. So masa birthday dia yang lepas, we all melepak la ke Pavillion seharian. Sementara nak tunggu lunch, we all lepak mengopi dulu di Coffee Bean. Dulu time berdating selalu lepak CB ni, makan cheese cake and chocolate cakenya.

Dah betul-betul lapar barulah ke Madam Kwans, itupun pilihan the boys cos Nasi Bojari sentiasa menjadi pilihan mereka. As for me, Banana Fritters pun cukup kenyang dah.

Pagi sebelum keluar ke Pavillion tu dah sampai dah salah satu wishlist Daddy Jack untuk birthday, air purifier from Coway ni. Ingatkan kecik, sekali sampai mak aiii besarnya. Ni orang pun boleh sedut jugak nih.



Singgah sekejap JD Sports, tengok any kasut yang new release, tapi tak begitu berminat pulak dengan patternnya.

Ini sebenarnya yang paling Daddy Jack nanti-nantikan untuk birthdaynya. Lama tengok dalam website entah bila nak keluar di Malaysia so masa birthday dia, dah sampai pun set Lego yang diidamkan ini.

Kemainlah lagi seronok mengangkutnya. Senyum lebar la member

Ikut brader ni kata, set ni baru sampai pukul 10am and Daddy Jack orang pertama yang belinya. Then dapat bermacam-macam goodies pulak tu.

Dah alang-alang ke Pavillion, menyinggah la kat Duck Cosmetics ni, kebetulan pula baru dibuka beberapa hari. Tak adalah nak make up sangat, tapi menyinggah saja nak tengok aje.

Tapi dah menyinggah, takkan tak membeli, kan walaupun hanya lipstick, hehehhehe. Beria beli, until now pun tak pakai lagi sebab dah ada banyak lipstick lain dalam beg make up tu.

Saturday, 21 October 2017

The final

Dah dekat 4 bulan cerita ni...tapi tak apalah. Kita recap ajelah la. Season pertama untuk KL Junior League telah pun tamat. So now, bersambung pula second season with new team and coach pula.

Last game adalah sebelum UPSR tu, so masing-masing belum ada banyak komitmen lagi. 

Perlawanan akhir tu semua players memang all out nak menang, tapi akhirnya we all hanya mampu berada di tempat yang kedua, after FCKL Bandar Utama.

Now team pun ada yang tak teruskan, ada juga yang dah berpisah antara satu sama lain masuk team lain.

We are a happy family of FCKL U12 !!!

Memang happy semuanya as a team, teman lepak, berpanas tepi padang, geng makan-makan semualah ada. 

Soccermom yang sentiasa setia meneman anak-anak bermain bola tak kira sesi latihan ataupun perlawanan. Masing-masing ada tugasan yang tersendiri termasuklah menyediakan air, tuala basah, basuh jersey semuanya lah.

My favourite defender, pemain no 8.

We all sentiasa berikan sokongan and galakan kepada minat anak-anak. Untuk Danish memang nakmpak minat dia ke arah bermain bola, so we all support apa juga game yang dia sertai.

So dah habis game semuanya, we all celebrate la kemenangan anak-anak di cafe yang berdekatan. Saja aje suka-suka, bagi the players seronok .

Ucapan dari Coach Azizi yang dulunya bersama kami, now dah lain coach dah, bersama Coach Akim pula.

We all kutip duit among parents untuk organized this small celebration, no fancy place, just a small cafe pun cukup.

Team yang memang best, last game yang we all sama-sama sertai adalah tournament di Singapore dulu. Masa tu memang best, travel sama-sama, bercuti sama-sama. Now, ada di antara mereka yang dah masuk team lain, malahan ada yang dah tak join dah mana-mana team. Rindu nak melepak macam dulu lagi.