Nuffnang Ad

Monday, 18 June 2018

Salam Syawal 1439H


Tangan dihulur maaf dipinta,
Erat hubungan sesama kita,
Semoga gembira di hari yang mulia ini,
Salah dan silap harap dimaafkan,
Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir dan Batin

Salam Syawal dari
Gina Manan & keluarga



Monday, 21 May 2018

Salam Ramadhan


Salam Ramadhan buat semua pembaca blog yang masih setia walaupun dah lama tak berupdate, Insyallah, akan update dari semasa ke semasa dengan pelbagai crita yang menarik.

Ramadhan adalah bulan dimana kita membuktikan wujud cinta, pada setiap kesempatan yang berlipat-lipat. Kebajikan adalah cinta, berbagi adalah cinta, menata hidup untuk lebih bijak adalah cinta. Ramadhan, saatnya kita mewujudkan makna cinta kita kepada Tuhan dan sesama. Kita telah melewati hari bersama-sama yang didasari oleh karena perasaan cinta kepada-Nya, semoga kita dipertemukan dalam jalinan ukhuwah di surga-Nya kelak. Aamiin.

Tahun ini pertama kali menyambut Ramadhan tanpa Ayah disisi. Semoga kami sekeluarga diberikan kekuatan untuk menghadapi Ramadhan dan Syawal tanpa Ayah tercinta.

Sunday, 6 May 2018

Mengorak langkah

Lama betul tak update blog, cerita pun mostly dah basi dah. Anak bujang saya yang sulung ni sekarang dah masuk sekolah yang diimpikan. Victoria Instituition dah hampir 4 bulan bersekolah di sana. 

Sekolah yang telah berusia 125 tahun pada tahun ini yang telah melahirkan ramai pelajar yang ternama juga.


The famous clock tower, menjadi kebanggaan every Victorian.

Hari pertama mendaftar ke sekolah, since we all transfer from private to gomen school, so masuk sekolah agak lambat jugaklah, mengikut procedure yang ditetapkan tiada menggunakan kabel.

Pagi we all sampai tu, perhimpunan dah nak bermula. We all nampaklah begitu berdidiplin para pelajar yang hanya diawasi oleh pengawas sekolah sahaja.

Sementara Danish dalam assembly hall, we all bergegas membeli buku latihan dan juga buku tulis. Mak aiii, lagi banyak buku daripada sekolah Mummy ni.

Setiap pelajar Form 1, perlu menduduki ujian kelayakan masuk ke kelas samada kelas biasa ataupun DLP Program. Danish pun tak terlepas untuk sit for exam.

Pagi mendaftar tu agak mendung juga, pagi pun dah hujan dah.

Sementara menunggu Danish siap exam, we all lepak di kantin dulu. Sedap juga makanan di kantin sekolah ni. Ada jual pelbagai jenis makanan and so Mummy tak perlu risau la bab makanan.

Hujung minggu tu, sesi membalut buku Danish pula, walaupun ada bertanyakan kawan-kawan katanya buku ni tak semua digunakan but still kena balut la juga, takut nanti nak pakai pulak.

Wednesday, 21 March 2018

Al-Fatihah buat Ayah tersayang

 Ketika entry ini ditulis, tanpa disedar air mata kembali menitik lagi .......


Minta maaf tidak bersiaran agak lama. Pada 12 Februari yang lepas, saya telah kehilangan ayah yang sangat saya sayangi dan hormati. Pemergiannya yang tiada tanda, perginya seara tiba-tiba amatlah mengejutkan kami sekeluarga.


Ayah secara tiba-tiba terjatuh dalam bilik, we all semua berkumpul dan pihak paramedik menegasahkan Ayah telah pergi sewaktu azan Mahgrib berkumandang di surau Jalan I. Perginya Ayah dengan sangat mudah, tidak menyusahkan mana-mana pihak dan Alhamdulillah semua anak-anak, memantu dan cucu ada bersamanya ketika itu.

Berita mula tersebar di FB dan juga media sosial yang lain dan ramai yang datang menjenguk dan ziarah tak putus-putus sampailah ke pagi.

 Kawan-kawan politik Ayah pun ramai yang datang melawat juga

 Even Dato' Najib pun datang juga


Pukul 8am, 13/3 jenazah Ayah dibawa ke Masjid Al-Hidayah Taman Melawati untuk dimandi dan disembahyangkan. Disana pun Tengku Mahkota Pahang dan MB Pahang menunggu untuk sama-sama untuk sembahyangkan jenazah Ayah.

Urusan pengemubian Ayah berjalan dengan lancar, orang masih ramai lagi yang menziarah, walaupun hari agak panas di Tanah Perkuburan Klang Gate.

Pemberita menenuramah Ibu, dan Ibu nampak sangat tenang dan juga tabah menghadapi peristiwa ini.


Ayah
Yong ucapkan terima kasih yang tidak terhingga kepada Ayah kerana membesarkan Yong, menyekolahkan Yong, bagi Yong semangat dan tunjuk ajar selama ini. Ayah banyak membantu Yong bila diperlukan. Ayah pernah bercakap “Ayah takkan biarkan anak-anak Ayah susah”

Ayah
Tugas Ayah sebagai pemimpin bukan lah satu tugas yang mudah. Kami sekeluarga kena berkongsi Ayah dengan rakyat Ayah. Ayah bekerja demi mereka. Ayah tak mahu anak-anak melibatkan diri dengan politik kerana Ayah rasa anak-anak tak boleh bekerja mcmana Ayah dengan rakyatnya. Kami sekeluarga dah biasa bila Ayah lebihkan rakyat Ayah, dan kami hanya menyokong Ayah dari belakang. Kami tetap menyokong apa jua yang Ayah lakukan demi rakyat Ayah walaupun kami terpaksa berkongsi.

Semalam dan hari ini tidak putus-putus kawan-kawan Ayah dari bidang politik, Myipo, Felcra, Yayasan Felda, serta orang-orang Kuantan yang datang berbas-bas untuk melawat Ayah buat kali yang terakhir. Ada yang kita kenal, ada yang tidak kenal. Semua cakap “Arwah seorang yang baik, kuat bekerja, selalu tolong kami masa kami susah”

Dato’ Najib, Uncle Zahid, Dato’ Mahadzir Khalid, Hishamuddin, Dahlan, Noh Omar, Ali Rustam, Ketua Menteri Melaka, Tan Sri Sharir, Tun Khalil Yaacob, kerabat diraja Pahang dan Tengku Mahkota Pahang turut datang dan semuanya bersedih dengan pemergian Ayah.

Beberapa minggu sebelum Ayah pergi meninggalkan kami semua, Ayah sering mengadu letih, tak cukup rehat tapi masih kuat memikirkan program Ayah.

Yong akan menjaga keluarga kita, Yong akan jaga Ibu sebagaimana Ayah menjaga Ibu dan kami adik beradik selama ini. Ayah inginkan anak-anak menjadi yang terbaik di dalam kehidupan. Insyallah Ayah, semua itu akan kami usahakan. 

Ayah pesan dengan Pegawai Khas Ayah, Isnin minta kosongkan semua program sebab Ayah nak berehat.

Rehatlah Ayah, terlalu lama menabur jasa untuk rakyat semua.

TIADA SIAPA PUN YANG DAPAT MENGGANTIKAN AYAH 

Wednesday, 7 February 2018

Graduation Ceremony


Cerita bulan 11, tapi masih segar di ingatan. 25 November 2017, sekolah Danish mengadakan Majlis Graduasi dan juga Anugerah Kecemerlangan untuk para pelajarnya. Majlis dibuat di Hotel Primeira, Jalan TAR. So we all pagi dah kena hantar Danish dulu untuk rehearsal di hotel berkenaan. Then dalam pukul 1pm nak menghantar Ryan pua yang terlibat dalam persembahan.

Dalam pukul 630pm macam tu, I dah ready dah bersiap-siap semua, tak bermake up mana pun, just light aje.

Sampai aje, Koir Darjah 6 dah mula ambil tempat, mujurlah table we all tu nampak la Danish kalau tak jenuh juga nak bangun tercari-cari. We all duduk table no 1, so depan and hujung sekali.

Simple table decor, and makanan pun sedap juga.

Doorgift merupakan minyak atar, sesuai dengan tema majlis, Islam itu Indah

Di malam yang sama juga, team bola Danish mengadakan malam apresiasi juga khas buat semua player. Danish antara player yang tercalon untuk Player of the Year tetapi hanya menjadi calon sahaja, bukan pemenang.

Darjah 6 mengadakan persembahan teater, puaslah cari mana satu la watak yang Danish pegang, tak kelip mata mencarinya tapi still tak jumpa.

La, rupanya hanya menjadi bahagian props sahaja, tukang angkat barang-barang. Patutlah tak nampak atas pentas untuk buat persembahan.

Bila nama terpampang di screen, terkenang jugalah kepayahan Danish struggle untuk his UPSR dan bila mendapat result yang tidak dijangka, satu kejayaan buat Danish.

Bersama dengan cikgu favouritenya, Tr Suhada, guru BM yang tak putus-putus memberikan kata-kata nasihat dan juga semangat untuk Danish.

Tahniah dari Mummy diatas tamatnya Darjah 6 dan juga memperolehi result yanf sangat membanggakan.

Daddy pun turut sama merasa kegembiraannya walaupun banyak berkorban masa dan juga tenaga untuk mengajar dan mengambil Danish ke sekolah, even sama-sama temankan Danish sepanjang exam UPSR.

We're so proud of you, Danish Imran 

As for Ryan, berseronok di belakang stage after buat persembahan, so happy la dapat main dengan kawan-kawan.

Monday, 22 January 2018

Bangkok Cuki Cup - Last day



Hari akhir di Bangkok, we all terus check out from the hotel and bawak semua kelengkapan beg terus di padang cos we all balik malam tu juga, last flight. Malas dah nak stay semalam lagi cos memikirkan tak boleh nak ambil cuti.


Kita tak menang sebarang tempat pun, cukuplah di 4th place sahaja, but itupun dah cukup best dah after kita dah lama tak sertai international tournament.

Ada lebih kurang 6 jam lagi sebelum our flight balik ke Kuala Lumpur, pusing-pusing kedai dalam airport mencari something untuk dibelikan for my close friends la.

Sepanjang berada di padang bola, tak berkesempatan nak makan Pulut Mangga, tapi we all jumpa juga di airport ni, so makan la sambil menunggu our flight. 

Mula sampai airport, ternampak la service Sleep Box ni, so we all pun sewa la untuk rehat and bersihkan diri dulu. Satu jam lebih kurang 500 baht aje so memang selesa, ada bilik mandi dan juga katil if ada sesiapa yang nak lelapkan mata sekejap.

Flight delayed, kena la menunggu kejap, sampai mata pun antara larat atau tak aje nak bukaknya.

Sampai KL lebih kurang pukul 1 pagi, airport pun dah lengang and sunyi semacam aje gayanya. Seram pun ada jugak dibuatnya.


Our first experience dengan Air Asia, so far okaylah tapi yang tak tahan tu, delayed punya hal lah. Service pun best, the cabin crew pun nampak helpful, taklah menyombong tak tentu hala. If ada rezeki lagi, akan cuba pergi bercuti dengan AA lagi.