Nuffnang Ad

Tuesday, 30 May 2017

Hari sukan sekolah

Hari sukan sekolah anak-anak selang seminggu sahaja dari hari sukan sekolah I ditempat yang sama pulak tu. Tapi kali ni memang bermakna la untuk Danish cos hari sukan yang terakhir di sekolah rendah. 

Group PIBG sekolah ada buka gerai jualan makanan lagi, salah satunya menjual sushi, sambil tengok sukan sambil makan sushi tepi padang la kita.

Cuaca pun Alhamdulillah agak mendung sikit so taklah berpeluh budak-budak berbaris di padang.

Danish of course la masuk acara olahraga, so ada 3 acara menanti dah. Untuk acara individu, 200m dan 100m. 2-2 dapat emas, Alhamdulillah.

Tempat pertama untuk acara 100m. Budak baju hitam tu adalah saingan utamanya dari rumah hijau.

Ryan pun masih masuk acara sukaneka sebab masih Tahap 2, tahun depan dah boleh masuk acara trek and field.

Persiapan untuk acara 4x100m bermula

Jauh sangat penyampaian hadiah untuk Ryan, tengok dari grandstand ajelah.

Acara penentu 4x100 bermula, Danish pelari yang terakhir sekali so memang kena bekerja keras.

Tapi kecundang di tempat kedua, untuk kali ini. Ramai cikgu sambut di garisan penamat memujuk Danish yang dah nangis.

So far, dari kedudukan pingat ni, nampak macam Rumah Syahbandar, kuning yang menjadi juara keseluruhan tahun ini.




Juara bagi acara 100m Lelaki

Juara sekali lagi untuk acara 200m Lelaki


Pingat perak untuk acara 4x100meter dan secara langsung Danish tak dapat jadi Olahragawan Sekolah. Hancur harapan semua cikgu-cikgu rumah sukannya yang berharap Danish dapat menjadi olahragawan tahun ini tapi its okay, tak ada rezeki.

Ustazah Munirah yang banyak membantu Danish dalam rumah Merah since dari Darjah 4 lagi. tak jemu-jemu bagi sokongan dan juga galakan untuk terus berjaya dalam sukan. Terima kasih Ustazah diatas sokongan dan juga didikan selama ini.

Tuesday, 23 May 2017

Pra sukan sekolah

Dah dekat sebulan sukan sekolah anak dah habis, mak baru sibuk nak bercerita. Tak apalah kan, sharing is caring. Tahun ni tahu last Danish bersukan di sekolah rendah, semua cikgu-cikgu rumah sukannya target dia dapat jadi Olahragawan tahun ini. Masih mewakili Rumah Bendahara aka Rumah Merah. Tahun ni banyak acara boleh masuk, tak macam tahun lepas cos sangat terhad sebab cuaca yang agak panas.

Tahun ni kebetulan waktu praktis sukan sekolah anak-anak sama dengan latihan sukan sekolah I so dapatlah I mnjenguk kejap time they all buat practice tu. Semasa tengah buat latihan lompat tinggi, terjadilah accident yang tidak dijangkakan berlaku. Sewaktu melompat tiada sebarang masalah, tapi bila landing tu terjatuh di tempat yang tak betul. Dua kali terjadi so I bawa balik la sebab dah ngadu sakit.

We all terus bawa ke klinik buat x-ray, takut juga jadi apa-apa like fracture semua tapi menurut doktor, semuanya nampak okay aje.

Tahun ni ada buat pra hari sukan dimana semua pelajar terlibat. Tahap 2 terlibat dengan Roadrun and pelajat Tahap 1 buat latihan sukaneka dan juga senamrobik. Gambar diatas bi diambil di FB sekolah, kemain lagi Ryan beraksi dalam senamrobik tu.

Dah menjadi antara atlet harapan so semua acara kena masuklah walaupun tak pernah rasa boleh buat antaranya lompat jauh. 

Pukul 1 semua berkumpul untuk sesi penyampaian hadiah bagi acara Roadrun pelajar Tahap 2. Muka masing-masing pun dah macam udang kena bakar dibuatnya.

Lah, tak menyangka walaupun baru lepas elok dari kecederaan lompat tinggi tu, terus jadi johan acara Roadrun, mujur datang stadium nak tengok, kalau tak memang tak tahu pun danish jadi juara. Well done, Danish !!!


Tahun ni tak begitu menyerlah team futsal, tak seperti tahun lepas dapat Johan, tahun ni hanya berpeluang menjadi Naib Juara sahaja. Tahun ni memang tahun yang sengit diantara Rumah Merah, Hujai dan juga Biru kalau di Tahap 2, masing-masing sengit betul berlawan sesama mereka.



Monday, 22 May 2017

Weekend

Hujung minggu banyak dihabiskan masa dengan keluar berjalan-jalan bersama family. Isnin hingga Jumaat dah banyak duduk mengadap students so hujung minggu la masa dengan keluarga. We all kalau keluar tak lain tak bukan ke KLCC ajelah.

Tak selalu la we all makan di restoran tu, ada kala tu makan juga di foodcourt, makan pun boleh tahan sedap especially Fuel Shack, mee wantan ataupun ayam penyet nya. Tapi dari dulu hingga sekarang we all tetap suka makan waffle with double scoop ice cream la.

One of the item yang menjadi idaman the boys dan juga Daddy Jack tapi kena hold dulu sebab ada yang nak sit for UPSR tahun ni kan so hanya dapat tengok ajelah dulu ya.

Kalau dah keluar, memang taklah dapur nak berasap, terus ajelah cari makanan untuk malam sekaligus. Senang kerja mummy.

Weekend juga dipenuhi masa dengan training bola untuk Ryan. Danish memang setiap Sabtu tak dapat joinlah cos busy dengan extra class sampai habis UPSR nanti.

Berjalan-jalan di sekitar mall, nampak pulak jeruk mangga asam boi ni, aduhhh kecur betul tapi tak boleh makan selalu, mau sakit perut dibuatnya.

Kerja baking ni last sebulan yang lepas, buat Banana Cake pastu terus dah tak buat lagi. Ni time-time nak posa ni kenalah rajin membuat kuih muih for buka puasa la jawabnya.

Saturday, 20 May 2017

New place, new hope

Dah beberapa bulan dah we all berpindah ke bangunan baru yang menempatkan semua pekerja di bawah satu bumbung. Dah tak bersepah-sepah dah we all semua, kadang tu ada yang duduk merata-rata sampai susah betul nak berjumpa.

Bila dah masuk bangunan baru, kita buatlah tahlil and bacaan doa selamat sedikit agar semua urusan sepanjang tahun ni dipermudahkan semuanya.

Konsep makanan biasanya adalah potluck, masing-masing bawa serba sedikit makanan then makan sama-sama. Meriah betul dengan pelbagai jenis makanan.

Workstation pun makin luas and selesa sedikit, siap ada partition lagi so adalah privacy sikit if nak lelapkan mata.

Monday, 15 May 2017

Kenduri Nilai

Seronok betul bila weekend tiada sebarang extra class atau latihan bola, rasa bolehlah berjalan lama-lama sikit. Paling-paling pun pagi sure pekena roti canai dulu.

Kebetulan pula, makcik kat Nilai ada buat kenduri tahlil dan arwah, so sempat la berjalan ke Nilai. Plannya kalau sampai awal nak singgah la Nilai 3 dulu, tapi disebabkan jalan jem teruk, so terpaksa la melupakan hasrat tu. Sampai-sampai terus mencapai makanan sebab dah kelaparan.

Dah settle makan nasik, makan dessert la pulak. Kali ni dah tak larat nak makan di bawah khemah sebab panas sangat so masuk rumah, kena aircond pulak..nyamannnnn.

Lepas Asar we all pun beransur pulang la ke KL tapi menyinggah dulu ke Mitsui Sepang. First time jejakkan kaki ke sini, nak juga tahu hebat ke idak ke sini. Adakah sama hebat macam JPO ataupun Harbourtown di Adelaide.

So-so ajelah tempat ni, bukan musim sale. Sale pun agak suam-suam kuku ajelah, taklah meriah sangat. Mungkin belum tiba sale yang besar-besaran tu, selalunya time nak raya memang banyak sale. Tapi okaylah kan, janji dah jejak ke sini, jangan tidak la, kan.

Thursday, 11 May 2017

Travelling kits

Tahun ni team bola Danish di FCKL U12 begitu bersemangat dalam apa jua segi pun, dari menyediakan makanan, support dan juga tahun ini we all siap buat tshirt team sendiri lagi. We all pun buat extra tshirt semata-mata support Danish.

So, setiap kali ada tournament, we all akan pakai Tshirt ni la, bagi moral support pada Danish dan juga teammates yang lain.

Ingatkan dah habis game dah, rupanya ada lagi, knock out stage pula yang akan dibuat selepas our tournament di Singapore. Haishhhh, berpanas lagi di padang la jawabnya.

Lepas habis game, we all berparty la tepi swimming pool. Walaupun panas ya ampun tapi diharung jua. Bagi la bebudak ni swimming and fooling around selepas habis game.

Makanan pun simple aje, beli KFC then some parents bawa potluck masing-masing then makan sama-sama sambil bersembang.

Satomi as a host for this event yang dibuat di rumahnya area Mont Kiara. So dia prepared macam-macam untuk we all semua.

Selain dari just get together moments for us, we all parents ni adalah buat some token for the players. We all collect duit from each parents, then kita buatkan satu travelling kits untuk mereka ni. So, bila pergi away game, pakai la baju yang sama semua satu team, nampak la seragam semua kan.

Juliana as a spokeperson for FCKL U12 team merangkap Presiden Persatuan Ibubapa juga memberikan kata-kata semangat untuk the players semua.

The coach, Coach Azizi juga memberikan semangat dan kata-kata kepada ibubapa diatas support yang kuat dan juga komitmen para pemain untuk terus bermain sehabis yang baik.


We are The Class of 2017 FCKL U12