Nuffnang Ad

Wednesday, 3 February 2016

Selamat kembali, Bibik

Dah dekat sebulan dah Bibik balik, 5 Disember lepas. Balik for good cos dah keje 2 tahun dengan we all. We all menghantar balik ke KLIA2 seawal pagi cos flightnya dalam pukul 845am. Sempat bersarapan bersama, makan simple-simple ajelah sebab terlalu awal sangat breakfastnya.

Tepat 7:15am, menghantar Bibik menuju ke Departure Gate. Selamat jalan, Bibik. Terima kasih menjaga kami sekeluarga selama ini. Now, I menanti maid yang baru...so far belum mendapat lagi.

On the way balik from KLIA2, nampaklah Ikea Cheras, so dah tahulah mana lokasinya. Tapi tak ada mood la nak menyinggah sebab kononnya sedih Bibik dah balik, kan.

Sepanjang ketiadaan Bibik, ada masa malas masak so makan diluar ajelah. Itupun taklah selalu. Cuti sekolah kenalah rajin sikit memasak, lagipun makan luar selalu pun bosan juga if makan makanan yang sama aje.

Tapi kalau breakfast, memang tidak boleh kalau tak pekena Mamak. Makan roti canai dengan kari kambing memang salah satu aktiviti pagi.

Kalau memasak, kenalah ikut selera anak-anak, selalunya Mee Kari adalah pilihan Danish manakala asam pedas pilihan Ryan.

Masak pun benda-benda simple ajelah, cukuplah untuk makan kami 4 beranak aje. Itupun ada lebih, masuk fridge, jadikan frozen. 2-3 pastu, just reheat ajelah. 

Saturday, 30 January 2016

Ragam anak-anak ke sekolah

Dah nak masuk bulan Februari 2016 baru la nak terhegeh-hegeh upload cerita pasal persekolahan anak-anak. Entah, bulan Januari ni tak tahu apa yang sibuknya sampaikan rasa tak tahu apa bendalah yang dibuat. Dengan cuaca yang sangat panas so bila habis sekolah, memang semua keletihan. Biasalah awal-awal bukak sekolah kisah membalut buku anak memang tak akan habis-habis. Ada aje tambahan buku yang perlu dibalut.

Sehari sebelum buka sekolah, makan luar la setelah dah habis tenaga mengisahkan bab-bab sekolah ni, mood masak pun dah tak keruan sebab memikirkan sekolah yang akan dibuka.

Pukul 7 dah keluar rumah, takut jalan jem rupanya kena juga menempuh jem yang panjang untuk sampai ke sekolah.

Wajah-wajah ceria di hari pertama persekolahan, masing-masing bergaya dengan pakaian serba baru dan juga azam yang baru ya.

Hantar sampai dalam kelas, pastu mulalah muncung aje juka tu, tapi kejap aje. Dah nampak kawan baiknya mulalah buat tak nampak aje kita.


Menghadiri sesi perhimpunan pagi dengan penuh dedikasi dan juga mendengar beberapa penerangan dengan teliti.

Malamnya, semua dah kepenatan tidur pun masuk bilik landing atas katil and 5 minit dah selamat tidur dah. Mak jugaklah yang mengemaskan buku-buku untuk esok harinya.

Balik sekolah, dah tak sempat dah salin baju semua, terus makan bekal yang masih berbaki sebab dah lapar sangat.

Sunday, 17 January 2016

Ikea's joy

Phuhhhh, lama betul tak bersiaran. Semenjak buka sekolah ni memang busy menguruskan hal rumahtangga dan juga persekolahan anak-anak. Tapi dalam kesibukan tu sempat jugaklah pi IKEA mencari barang-barang rumah.

Apa-apapun kena makan dulu, tak kisahlah beratur panjang mana pun tapi demi meatballs ku turutkan jua beratur panjang tu.

Dah settle, jom la kita makan dulu sebelum kita meneroka setiap aisle yang ada di dalam IKEA ni. Walaupun tak ada apa yang nak dibeli, tapi percayalah di sampai aje cashier sure ada aje barang hampir penuh troli tu.

Mendapat jemputan dari rakan untuk majlis akikah anak bongsunya, then makan lagi. Sedap kambing goleknya, lembut dan terasa rempah perapannya.

Dessert pun sedap-sedap dengan kuih muih yang ditempah ataupun yang dibawa oleh para tetamu memenuhkan meja.

Menjelang senja, semua kena baliklah, esok dah nak kembali ke sekolah dan juga tempat kerja. Terasa singkat aje hujung minggu bersama keluarga berbanding hari-hari biasa yang terpaksa terkejar ke sana sini.

Friday, 1 January 2016

Selamat datang, 2016


Alhamdulillah, kita telah pun masuk ke tahun 2016. Tak mahu ingat apa yang berlaku di tahun 2015, cukuplah sekadar menjadi memori yang terindah sahaja. Untuk tahun 2016 ini semoga kita semua beroleh kejayaan, diberikan kesihatan yang baik, dimurahkan rezeki serta dilindungi dari bencana dan juga malapetaka.
Untuk keluarga saya, saya berharap agar dapat lebih luangkan masa bersama keluarga, sama-sama membantu mana-mana yang patut, bijak menguruskan rumahtangga dan juga kewangan. Hopefully dapat bercuti bersama anak-anak dengan lebih kerap lagi..Insyallah. Untuk Daddy Jack juga, semoga terus sukses dengan jawatan baru yang digalasnya supaya bekerja dengan lebih kuat lagi.

Wednesday, 30 December 2015

Chelsea birthday theme

Last Saturday, we all dijemput untuk memeriahkan majlis birthday Johan dan Aiman yang berlangsung di KSL Futsal Court di Seri Gombak. Kalau dah buat di futsal court tentulah temanya adalah bola. Team Chelsea menjadi pilihan buat both birthday boys so Blues everywhere.

Banyak juga makan yang my SIL sediakan antaranya Laksa Johor, Roti Jala yang dibuat oleh MIL, sweet tidbits dan macam-macam lagi kuih muih disediakan.

For the cake, pilihan birthday boys adalah Red Velvet. I tak berapa makan sangat, just cuit sikit-sikit and rasanya memang sedap. Memang Sabtu lepas adalah hari makan seduni cos malam tu I kena attend dinner di Titiwangsa pulak.

Lawatan ke Shah ALam

Sepanjang cuti sekolah, selain bercuti ada juga la membawa bebudak ni melawat tempat di sekitar KL dan juga di Shah Alam. Pagi-pagi ikut Daddy Jack pergi kerja then dah plan nak pergi ke mana di sekitar Shah Alam tu.

Breakfast dulu di Restoran Gembira, salah satu tempat favourite untuk breakfast masa we all sama-sama kerja di SA dulu. Tapi roti canai tak begitu sedap berbanding dulu, rupanya tukang buat dah berpindah ke restoran yang lain, Restoran Ceria yang tidak jauh kedudukannya. Rival punya pasal, sampaikan nama restoran pun hampir sama aje.

Tempat pertama yang we all pergi adalah Muzium Shah Alam, cos Daddy Jack ada meeting di bangunan berhampiran so he just dropped us by kat situ ajelah. We all sampai awal so kena melepak dulu kejap sementara tunggu waktu dibuka.

Boleh tahan juga la artifak di dalam ini, banyak bahan-bahan sejarah berkenaan dengan negeri Selangor yang dipamerkan disini.


Replika bangunan-bangunan bersejarah di Selangor pun banyak, sungguh teliti pembikinannya.



Memang jauh bezalah Muzium Negara yang dilawati pertengahan tahun lalu dengan muzium negeri ini. Tapi fungsinya masih sama, mempamerkan hasil tinggalan sejarah di negeri yang ada yang tiada di Muzium Negara.

Sempat juga bermain dengan beberapa alat permainan tradisional yang dipamerkan.

Replika keretapi

 Bermain congkak

Sementara menunggu Daddy Jack untuk membawa we all ke destinasi seterusnya.

Mengunjungi Perpustakaan Negeri di tempat yang baru. Ingatkan sebelah aje rupanya baru tahu dah dipindahkan. Lepak kejap dalam ni sementara menunggu Daddy Jack menunaikan solat Jumaat di Masjid Negeri.

Terjumpa pula buku Cik Peppa ni, favourite Ryan ni. Leka dia membaca dan melihat ilustrasi Cik Peppa. Balik from library, terus buka youtube mencari siri cerita Cik Peppa ni.

Tuesday, 29 December 2015

Ambition Cup 2015

Satu lagi tournament yang Danish and Ryan masuk untuk tahun ni adalah Ambition Cup 2015. League ni tiap-tiap minggu ada setiap Sabtu di The Camp, One Utama. Ryan tidak memenangi sebarang pingat, hanya mendapat tempat ketiga sahaja.

As for Danish tetap meneruskan kecemerlangannya di dalam bolasepak. Last minute berjuang habis-habisan.

Mendapat tempat kedua, pun dah cukup membanggakan pencapaiannya.

As for Daddy Jack yang bising phone asyik rosak memanjang so this is for you la. Jenuh berzikir di hujung telinga telefon asyik rosak aje. So ni la hadiah untuk Daddy, new Note 5 from Samsung. Sekarang ni menjaga phone dengan berhati-hati agar tidak rosak lagi.