Nuffnang Ad

Friday, 3 July 2015

Bangkok Supercup Day 01

Pagi-pagi dalam pukul 8 dah sampai ke sini, Harrow International School di Bangkok untuk Bangkok Supercup yang akan dihadiri oleh beberapa pemain bola dari Thailand, Indonesia, Vietnam, Singapore serta Malaysia juga.

Dah register semua, masing-masing duduk dengan coach and teammates untuk penerangan tentang gamer serta latihan sebelum game.

Danish masih U10, kawan-kawan yang sama team di KLFA ramai yang tidak pergi ke Bangkok ni so semua teammates kebanyakan kawan baru.

Our big tea from KLFA, kali ni ada U8, U10, U12 and also U18. Ada yang datang dengan parents and ada juga yang datang sendirian so Coach la yang tolong jagakan.

Team Danish bersama Coach Cyrus

Ryan Irfan pula bersama Coach Philippe

Cuaca amat panas, sampai mencecah 36 degree tapi rileks aje bebudak ni main bola. Lepas habis games, semuanya mencari air sejuk.

Alangkah bagusnya jika semua sekolah ada mempunya gym macam ni, senang guru-guru nak beriadah sambil keep fit sikit kan.

Tournament habis pukul 4, masuk aje kereta kena aircond masing-maisng mata pun dah mula melayu, termasuklah mak depa sekali. Sedar-sedar dah sampai hotel.

Makan malam di hotel lagi, masing-maisng tak larat nak bergerak ke mana-mana so ringkas ajelah makan malam kali ini, tapi yang penting tomyam memang power.

Semua tido cepat coz esok pun berlangsung lagi perlawanan bola, tapi mujurlah tak la pagi sangat. Game start at 9am tapi haruslah gerak awal sebab nak mencari teksi.

Thursday, 2 July 2015

Makan-makan

Lepas habis melawat Ocean Life we all berjalan kaki untuk mencari makan tengahri. Dah berpeluh-peluh dah ni sambil perut kelaparan ya amat. Sedang berjalan, nampak pula Hard Rock Cafe, so kenalah singgah kejap.

Singgah Rock Shop nak membeli Tshirt HRC buat souvenir

Lepak kejap sambil minum complimentary Coke

Banyak review dari internet cakap Restoran Yana antara restoran yang patut dicuba jika datang ke Bangkok. So kita pun mencubalah restoran ini untuk lunch.

Menu pilihan anak-anak selalunya tomyam dan juga telur dadar, pastu mak pulak gatal nak mencuba kerabu mangga serta Daddy nak mencuba masakan daging pula, maka terjadilah lambakan lauk pauk yang sedap-sedap semuanya sampai mak pun terlupa yang dia sedang berdiet sebenarnya.

Bila dah makan, mata pun dah ngantuk. Tengok Ryan, sampai mata pun tak larat nak bukak. Sambil pegang tiang tuk tuk tu dah berapa kali tersengguk-sengguk sampaikan risau aje takut jatuh.

Sampai hotel, semua tidur lepas tu dah pukul 8 mlm terjaga sebab masing-masing kelaparan. So makan di sekitar hotel ajelah. Kali ini nak mencuba makan makanan arab pulak tapi tak sedap langsung. Tak boleh diterima tekak dibuatnya.

Wednesday, 1 July 2015

Bangkok Sealife Ocean World

Lepas Madame Tussods, we all bergerak ke Bangkok Sealife yang terletak bersebelahan aje tempatnya. Sambil tu tengok jugaklah kedai-kedai yang menarik di dalamya.

Besar juga Sealife Ocean World ni, mujurlah we all pergi orang tak ramai, sebab hari biasa. Kalau pergi weekend sure penuh agaknya.

Sebelum masuk sempat pula nak melihat 4D cinema

Taklah sehebat mana pun the 4D, biasa-biasa aje

Masing-masing dah excited nak masuk untuk tengok semua ocean life especially sharks

Masyallah, cantiknya

Interior dalam ni pun cantik, terasa kita berada di dalam lautan



Kuda laut pun ada juga, first time tengok betul-betul di depan mata


Silhouette of Daddy and Danish, Rayyan sibuk main game di Ipod

Excited sungguh Danish dapat berdepan dengan shark

Daddy berposing dengan shark juga

Penguin pun ada, comel-comel nampak gaya penguin tu berenang-renang especially bila nampak orang sibuk ambik gambar dia di cermin.

Sebelum balik, kita berposing puas-puas disini, nak datang balik lagi tak tahulah bila.

Terjumpa pula dengan abang angkat di luar, Mr Tom Cruise pulak. So kita berposing puas-puas, lagipun orang tak ramai kan.


Monday, 29 June 2015

Jom jalan-jalan


Seawal pagi dah bangun bersiap-siap untuk breakfast. Waktu lewat sejam dari Malaysia, so inilah keadaan pada pukul 8 am Thai kira-kira pukul 9 Malaysia. Matahari dah menampakkan sinarnya.

Menikmati pemandangan di sebahagian kota Bangkok while minum kopi and makan roti. Hilang kejap rasa gayat bila melihatkan pemandangan yang cantik ini.

Kebetulan pula hotel ini mempunyai chef yang Muslim so a few makanan adalah halal. Teringat dulu masa pertama kali ke Bangkok bersama my family, makan omelette tapi lepas tu ada pulak ham, terus terbantut selera kejap. Only ada a 2 jenis yang non halal tapi diletakkan berasingan tempatnya.

The boys bukanlah pemakan sangat, dapat roti and cereal dah siap dah breakfast mereka walaupun ada pancake semua tidak dilayan pun.

Lepas breakfast, sementara menunggu Daddy bersiap-siap serta merancang aktiviti seterusnya, lepak kejap sambil main Ipod masing-masing.


Pertama kali menaiki tuk tuk untuk ke tempat yang dituju. Dengan hanya 100 baht, dapatlah menaiki tuk-tuk, tak larat nak naik teksi cos jalan jem teruk sangat disini, rasa macam tak bergerak langsung.

Pemandu tuk-tuk membawa we singgah sebentar di kedai membuat suit walaupun kami tak minta sebenarnya sebab tak ada niat pun nak buat suit tapi mungkin pemandu ni dah diberikan komisyen untuk membawa pelancong ke sini. At last, buat juga sepasang suit untuk Daddy Jack. Kerja beliau mungkin memerlukan untuk memakai suit so buat terus sini senang, murah dan cepat perkhidmatannya.

Berposing dulu dengan tuk-tuk sebelum kita ke destinasi yang dituju.

Semua aktiviti dirancang oleh Daddy, even ke tempat-tempat yang harus dilawati pun semua Daddy yang uruskan. I dan anak-anak hanya mengikut sahaja.


Daddy Jack excited nak bawa anak-anaknya berjumpa dengan Ronaldo dan juga Rooney, tak jumpa di Sydney so kebetulan ada pula di Madame Tussauds Bangkok ini.


The King and Queen of Thailand

 
We all berkesempatan juga bergambar dengan beberapa wakil negara antaranya Mahatma Gandhi, Lady D, Mao Tze Tung serta Obama juga.


Satu kebangaan juga dapat melihat figurine Tun M disini.

Ronaldo sahaya yang ada, Rooney sedang dibaik pulih untuk keguaan akan datang. Tak frust pun, janji dapatlah bergambar dengan Ronaldo dan juga Steven Gerrard.

Seronok the boys dapat bergambar dengan beberapa figurine yang tidak dijumpai masa pi Madame Tussauds di Sydney yang lalu, antaranya Captain America dan juga Doraemon.

 
Daddy Jack pun tidak ketinggalan juga nak bergambar bersama-sama celebrities pujaannya
Antara ahli sukan yang ada, Steven Gerrard from Liverpool, Muhammad Ali, Serena Williams dan juga David Beckham.

Minat sangat dengan Johnny Depp since 21 Jumpstreet dulu. Bila rancangan tu start, memang tak boleh nak buat apa, even nak ke tandas pun, sanggup belajar awal-awal sebab nak tunggu cerita ni kat TV3 masa tu.

Antara celebrities lain yang ada disini One Direction, Justin Bieber, Oprah, Naomi Campbell and Britney Spears. Tidak ketinggalan pasangan yang paling popular, Brad Pitt dan juga Angelina Jolie.

Miss Julia Roberts bersama Will Smith

As for me, dapat bertentang mata dengan Beckham pun dah cukup dah. Tenung and merenung sepuas-puasnya. Kalau boleh dibeli patung ni, naklah jugak beli, letak kat rumah buat hiasan.