Nuffnang Ad

Monday, 26 September 2016

Company dinner

Beberapa bulan yang lepas, I ada annual company dinner di Parkroyal Hotel. Dah alang-alang ada dinner so kita terus check in ajelah, bawa family semua sekali melepak kat sini so tak perlulah nak susah payah ambil dan hantar I nanti.

Weekend di persimbangan Jalan Sultan Ismail dah semakin busy as ramai orang nak keluar berjalan-jalan kan. 

Check in awal so boleh la kita jalan-jalan sekitar Lot 10 dan juga Sungei Wang. Dah lama kut tak berjalan-jalan area sini, kalau ada pun setakat Pavillion ajelah. Best juga sini, mcm kat Lot 10, ada satu floor tu semua menjual barangan sukan aje, suka la semuanya, even ada Liverpool team punya concept store.


Lepas bersiar-siar di Lot 10, teringin pula nak makan Nandos di Sungei Wang, then jalan-jalan sekejap dalam tu sambil tengok tempat dulu yang me and Daddy Jack selalu pergi time belum kahwin dulu. Tapi Sungei Wang dah tak macam dulu meriahnya, dah makin suram nampaknya.

Lepas solat Asar dah nak kena bersiap sedia untuk bermake up semua. Kembali memakai contact lens, mujur igt lagi, kalau tak jenuh la.

Marilah kita bermake up. My adik, Ozzie yang bertanggungjawab untuk merubah wajah I untuk dinner ini. Dengan semua peralatan make up yang dia ada, Alhamdulillah, cantik semuanya.

Cuba menepati konsep tema warna pada malam ini, sampai ke eye shadow pun ikut warna tema.

Okay, dah siap dah, boleh turun ke bawah untuk majlis

Sesekali melaram, apa salahnya kan. Bukan selalu nak attend annual dinner ni, last make up cantik-cantik pun time kahwin ja. Im not a make up person, tak berapa nak reti sangat pun sebenarnya.

Me and my collegue, yang sering bersama-sama bekerjasama dalam apa juga acara pun.


Sesekali goofing around dengan boss sendiri, okay kan. Masa ni la nak bergurau senda sesekali ka, kalau time kerja nak bergurau pun takut juga.

Morning breakfast di hotel. Ini yang ditunggu-tunggu, pelbagai variety makanan ada disediakan so kita makan penuh berselera la.


The boys pulak, lepas breakfast tak sabar-sabar nak swimming pula, so layan kan kejap sebelum check out at 12pm. Lagipun dapat berehat sesekali macam ni best juga.

Cukup la semalam bermalam di hotel. Insyallah, if ada rezeki nak juga bermalam di lain kali, tapi hotel yang lain pula.

Balik rumah, terpaksalah kembali ke alam nyata balik, so pergi supermarket pula tengok barang-barang dapur mana yang habis stok tu untuk tambah yang baru pula.


Saturday, 24 September 2016

Aktiviti sekolah anak-anak

Minggu ini penuh dengan aktiviti sekolah anak-anak, maklumlah exam final dah maki dekat, hujung Oktober dah start exam dah so sekarang ni banyak buat latihan mengulangkaji dan projek paper ajelah.

Malam-malam buat revision pelbagai subjek. Tuisyen pun dah mula melatih tubi anak-anak untuk mengingati semua subjek yang diajar.


Subjek Bahasa Arab memang we all agak lemah, maklumlah me and Daddy Jack bukanlah pernah mengambil Bahasa Arab, kalau ambik pun zaman sekolah agama dulu, setakat tahu yang basic ajelah.   Mujur ada Danish yang boleh jugalah tengokkan homework adiknya, so minggu ni kebetulan dah ada dah cikgu tuisyen Bahasa Arab yang boleh datang ke rumah untuk mengajar mengaji dan juga bahasa Arab.

Setiap hari Jumaat, akan meluangkan masa ke Majlis bacaan Kahfi di sekolah the boys. Seronok tengok anak-anak sekecil darjah satu diajar membaca surah al kahfi setiap Jumaat untuk keberkatan.

Danish join Robotic Club setiap Isnin di sekolah, beberapa minggu ni akan ada pertandingan Robotik peringkat sekolah, mudahan-mudahan Danish akan berjaya di dalam pertandingan robotiknya yang pertama ini.

Friday, 23 September 2016

Mengular

Sesekali mengular tanpa anak-anak adalah satu terapi. Hantar anak-anak ke sekolah, then patah balik rumah, settlekan urusan kain baju, sapu serba sikit then siap-siap untuk keluar, tak pasti mana arah tujuannya tapi taklah pergi jauh pun, dekat-dekat aje cos nanti takut tak sempat pula nak ambil the boys balik sekolah pukul 4pm.

Kita pergi Parkson ajelah, sambil cuci-cuci mata tengok barang-barang rumah, manalah tahu ada yang berkenan pula. 


Corelle ada sale rupanya, tapi ni bukan bunga koleksi so tak menarik minat sangat. Yang kat rumah tu pun banyak yang belum dipakai apatah lagi nak menambah pulak.

Bila terasa lapar, nampak pulak Sushi King, menjengah la masuk kejap. Plan asal nak bungkus aje tapi dah alang-alang sampai, makan situ ajelah. dah settle semua, beli apa yang patut then bergegas pula ambik the boys kat sekolah. 

Thursday, 22 September 2016

Post weekend

Weekend selalunya involved dengan activity bola la, selalunya Ahad Danish ada game selalunya start dalam pukul 9am di Bandar Utama. So pagi-pagi tu dah kena bertunggu tangga di New Camp and kalau sempat breakfast, makan la dulu di kedai berdekatan padang tu.

Kalau sempat we all balik, singgah dulu breakfast kat NZ, tak berapa nak kena tekak kalau makan di tempat mamak yang lain selain NZ. Ada aje yang tak kena, mungkin sebab tekak ni dah biasa makan di NZ so tak lalu nak makan tempat lain.

Dah petang sikit baru terpikir nak makan lunch, itupun makan kat kedai aje..Kantin Asam Pedas la jawabnya.

Malam, melarat pulak berjalannya ke KLCC, macam taknak berehat aje kan walhal esoknya Isnin sekolah tapi dah alang-alang nak berjalan, ambikla berjalan satu hari. Belek-belek baju di Uniqlo, sementara masih boleh muat saiznya. Banyak juga baju-baju yang menarik, tapi tak boleh pakai di pejabat, untuk santai bolehlah.

Pantang masuk kedai sukan, ada aje boot nak dibeli. Tapi jarang sikit ada saiz untuk kanak-kanak, hopefully lepas ni banyak la saiz dan design yang terbaru dibawa masuk kat Malaysia ni. Nak beli online memang tak berani la, takut kena tipu.

Tarikan baru kalau ke KLCC selain dari kedai LEGO, masuk just tengok-tengok la sebab harga pun boleh buntangkan mata. Tak macam kat Adelaide dulu, masih boleh beli sbb dalam currency AUD nampaklah murah sikit. Tapi kalau dah nampak berkenan tu, kenalah beli juga, kan.

Dah puas pusing habis KLCC tu, baru teringat nak makan so ke Chakri Palace ajelah makan. Tak sempat nak snap menu malam tu, sempat snap dessert Pulut Mangga yang sedap tu aje.

Tak sempat nak menyinggah belikan perfume untuk Daddy Jack cos the counter dah tutup semua sebab dah pukul 930pm, lain kali lah kita beli yer.


Saturday, 17 September 2016

Bola dan bola

Beginilah aktiviti we all sekluarga tetiap minggu samada cuti atau tak cuti sekolah training akan berjalan seperti biasa. Bagus juga kan at least the boys taklah terperap duduk dalam rumah ni seharian tanpa aktiviti.

Bila anak-anak training bola, I ambil kesempatan la berjogging sekitar padang bola, at least adalah keluar peluh-peluh sikit kan.

Kadang-kadang melayan Ryan main bola if geng bolanya tak datang, mak aii semput juga nak berlari sambil mengejar bola.

Kalau Danish trainingnya setiap Isnin dan Rabu manakala Ryan training hari Sabtu dan Ahad, so KLFA tu dah macam tempat melepak aje dah. 

Biasanya lepas training Ryan, kita orang akan breakfast ke mana lagi kalau tak NZ. Kemana pergi pun NZ tetap dihati dan dicari. Tak kiralah cuti sekolah ke, bulan puaa ke..mana-mana musim pun NZ jugak.

Selalu lepas balik training masing-masing kemas semua boots and barang bola masing-masing kemudian basuh mana yang patut. Lepas lunch and solat masing-masing kena ada aktivti lain selain tengok TV and main games. Ikut aktiviti Mummy, buat kerja seni aje senang, more fun and boleh boost their creativity juga, sesekali apa salahnya kan.

Friday, 16 September 2016

Menyambut hari anak merdeka

Hari ini Hari Malaysia, I masih lagi nak update psl Hari Merdeka 31 Ogos lepas, okaylah tu kan. Masih mood kemerdekaan lagi. We all meraikan hari kemerdekaan di IKEA for breakfast dan nak tempah barang sebenarnya. Ingatkan tak ramai, sekali tengok ni hah row punyalah panjang.

Sempat lagi tu menyiapkan artwork untuk catatan harian pengajaran disini, sambil tu ngap-ngap meatballs depan mata.

Mencari fabric untuk sarung kusyen dan juga chairpad untuk diganti baru juga tujuan ke sini. Sambil tu cuci mata juga tengok corak langsir bilik budak-budak ni serta bilik Bibik.

Birthday boy aka Anak Merdeka menyambut birthdaynya di IKEA, sambil cari idea untuk mendeko rumahnya lagi.

Dah settle bab langsir dan sarung kusyen, mencari pula set cadar budak dan juga maknya. Nampak semuanya cantik-cantik tapi masing-masing kena pilih satu sahaja yang paling berkenan.

Payah juga rupanya nak memilih set cadar ni, ingat senang aje especially bila dah display macam ni memang semua nampak cantik aje di mata.

Entah berapa jam dalam ni, mujur angkut barang pun tak banyak, tapi kena datang sekali lagi nak ambil sarung kusyen dan chairpad yang we all hantar jahit kat IKEA juga, senang hantar terus kat tailor depa tak perlu pening kepala nak deal dengan tailor luar.

Malam, keluar balik for dinner, kali ni ke rumah kedua favourite selain IKEA that is KLCC. Kalau ke KLCC, sure kena singgah Box of Bricks, tak singgah kang tak sampai hati pulak tengok reaksi Daddy Jack and the boys.

 Birthday dinner celebration for Daddy Jack

Cosy place for celebration. Orang pun tak ramai so selesa makan and bersembang dengan family. The boys dapat buku senyap la membaca sementara tunggu makanan sampai.

Dah bapaknya peminat tegar LEGO, so hadiah harijadi pun kenalah bagi LEGO juga. Dah lama Daddy Jack berkenan dengan set ni so dengan adanya set ini maka completelah set LEGO Ninjagonya yang dikumpul sejak di Adelaide lagi. Cukup-cukuplah tu dah, sampai dah tak muat lemari dah tu. Apapun I layankan ajelah hobi anak beranak ni.