Nuffnang Ad

Monday, 22 August 2016

Hujung minggu

Hujung minggu kalau tak berjalan memang tak sah la kan. Tapi pagi-pagi haruslah ada training dulu, lepas training breakfast kat NZ dulu pekena roti telur and teh tarik kaw punya.

Semenjak dua menjak ni kena rajin pulak nak bersukan so kenalah mencari pakaian sukan yang sesuai dengan muslimah compliance tapi payahnya nak cari tshirt lengan panjang yang sesuai, malas betul nak pakai inner kalau tshirt lengan pendek, mcm tak selesa bila berpeluh.

Tengah-tengah berjalan di depan Kinokuniya, terserempak pulak dengan Sultan Perak, Raja Nazrin. Beliau selalu lepak KLCC especially Kinokuniya, tak sempat nak kejar bergambar selfie cos beliau pun dah selamat turun eskalator dah.

Dah lama dah Danish nak beli jam, kumpul duit belanja tetiap hari, then we all top sikit dapatlah jam pujaan hatinya.

Selalu teringin nak makan Fuel Shack tapi bila tengok beratur agak panjang so kenalah lupakan niat itu. Kali ni datang, line pun tak berapa nak panjang so dapatlah kita makan burger yang lagi sedap daripada Chilli's nih.

Dah habis badminton Olimpik yang membawa kepada kemenangan pingat perak buat pasukan negara. We all baru terhegeh-hegeh mencari raket yang elok sikit untuk main di masa lapang. Dah ada dah raket sebelum ni tapi beli yang murah ajelah, tapi bila dah anak-anak pun semangat nak main so kita cari yang elok sikit la kan.

Hanging out with Ryan

Mencuba cafe yang baru dibuka di area rumah ni. Cafe yang pertama kali dibuka disini, kalau ada pun di area depan tu macam tak larat nak pergi cos sesak sangat dengan orang ramai. Playground Coffee jadi pilihan melepak minggu ini.

Just berdua aje dengan Ryan cos Danish and Daddy ada game bola. Ryan tak mahu ikut, nak duduk rumah tengok TV aje so bila bosan, keluar la kitaorang berdua aje.

Tak ramai orang pun disini, tempat pun selesa. Even the deco pun nampak rustic and moden.

Dah nama kedai pun Playground kan, kena la ada elemen-elemen itu di dalam kedai. Di bahagian belakang ada disediakan playland kecil untuk anak-anak bermain.

Buaian pun ada juga disediakan, tapi I takut la nak naik, takut roboh pulak.

Sambil melayan bercerita hal sekolah dan kawan-kawannya, mulut pun pot pet pot pet la jugak.

Singgah beli Nasi Ayam Uncle untuk tengahari nanti, malas dah nak masak kalau tinggal berdua aje ni.

Beli extra takut nanti Daddy Jack and Danish balik kelaparan pulak, I memang tak masak langsung la, mengisahkan kain baju yang bertimbun and mengemas almari baju. Asingkan mana baju yang tak muat tu, kumpulkan and letak dalam plastik untuk diagihkan ke dalam tong Makna.

Dah malam, baru Daddy Jack and Danish balik, muka pun semua kepenatan after seharian berkampung di padang. Danish pun dah legam nampaknya. Balik terus mandi, then keluar pergi makan. Makan pun yang ringan-ringan aje cos semua pun dah kekenyangan.

Wednesday, 17 August 2016

Geng mangkuk tingkat

Sesekali makan makanan Padang memang best, walaupun set lauk yang diorder asyik sama. Kebetulan pula ada lebih so bungkus bawa office esok la untuk makan di pantry.

Kalau rajin bangun pagi, rajin jugaklah nak menyediakan roti jala untuk dibawa ke pejabat, pot luck sama-sama geng mangkuk tingkat di pantry. Malam sebelum dah msg masing-masing plan nak bawa apa makanan untuk share sama-sama.

Inilah hasil whatsapp geng mangkuk tingkat bila kata nak buat potluck. Bersusun tupperware masing-masing atas meja, dengan macam-macam jenis makanan ada. Macam tak percaya pun ada juga bila semua dapat menyediakan pelbagai jenis makanan yang sedap-sedap macam ni. Alhamdulillah, semoga semua geng mangkuk tingkat saya diberikan kemurahan rezeki yang berpanjangan.

Sesekali dapat makan kuah durian dengan roti jala meng lupa la kejap sesi berdiet kita, tak apalah, makan dengan berhemah, sikit buat rasa aje, bukan bedal semua sampai tersandar kekenyangan.

Tuesday, 16 August 2016

RGSA Tournament

Minggu lepas dah bermulalah kembali musim bola untuk anak-anak. Sabtu dan Ahad Danish dah start tournament di Kiara Sports Complex. Hari Sabtu hanya Daddy Jack yang menemankannya cos Ryan lambat bangun. Pagi-pagi lepas Subuh dah bergegas untuk ke padang.

Antara tetamu undangan adalah ahli FAM dan juga Coach Ong Kim Swee pun turut serta di pagi Sabtu itu untuk menyaksikan perlawanan.

Di kesempatan itu juga, Danish sempat berjumpa Tauke from Ola Bola yang sebenarnya, Datuk Soh Chin Aun yang kebetulan berada di padang juga.

Dah ada Soh Chin Aun, jumpa la juga dengan Santokh Singh pula, kan. If only Mokhtar Dahari masih ada, memang legend mereka bertiga ni.

Dah petang baru balik Danish and Daddy dengan muka frust sebab tiada kemenangan pada hari pertama. Sampai aje terus ajak pergi makan cos baru terasa  lapar, so ke NZ ajelah kita sebab dah tak tahu nak makan dimana.

Balik, sambung pulak menyaksikan pasukan memanah negara beraksi di Olimpik menentang France tapi sayangnya kalah walaupun pada mulanya dah leading.

Hari Ahad, I yang ditugaskan untuk membawa Ryan ke padang cos Daddy Jack bawa Danish lagi untuk hari terakhir ke Bukit Kiara. Seawal pukul 8 dah berada disini takut tak ada parking.

Dah habis, 2 beranak ni menyukat jalan la breakfast di McD sebelah tu aje. Itupun sengaja makan lambat-lambat, bersenang lenang sikit sekali Daddy Jack called suruh datang tengok Danish main untuk semi final. Bergegas la balik, basuh kain apa semua. Dah settle baru bergerak ke Bukit Kiara terus.

Sampai-sampai terus nampak van Milo ni, terus la kita minum ini dahulu. Seronok la minum air milo free flow ni, tak sama rasanya macam milo kotak.

We all sampai, Danish and his teammate sedang berlawan untuk ke semi final. Dengan cuaca yang panas terik, mereka terus juga bermain. Memang legam la lepas ni anak mummy.


Gambar yang dikirimkan oleh my uncle satu ketika dulu, tima balik bercuti dari Australia. Dulu hanya duduk di tepi padang memerhatikan sahaja orang bermain bola, tapi sekarang ni anak sedara dan juga pakcik main bola dalam satu team yang sama.

Alhamdulillah, after semi final mereka berjaya mendapatkan Plate Champion untuk game kali ini. Main dengan penuh kegigihan dan semangat satu pasukan. Kalau mereka serasi dari hari pertama, sure boleh dapat cup, tak apa, kita cuba tahun depan.

Semua seronok, akhirnya mereka memang juga walaupun macam dah kecewa semalamnya.

Tahniah bagi team U12 under Coach Shazwan. Seronok masing-masing walaupun semua dah nampak macam udang kena bakar dah.

So, kita tunggu la KL League yang akan bermula Ahad ini, memang tak boleh nak berehat la hujung minggu ni. Ke hulu hilir padang bola la jawabnya.

Balik semuanya kelaparan, so singgah makan makanan ala Johor cos the boys nak makan laksa Johor. We all pun makan cepat-cepat cos the next day, Danish ada Test 2. We all pastikan Danish cukup rehat untuk menjawab exam. Alhamdulillah, semuanya okay walaupun muka nampak penat sangat. 

Friday, 12 August 2016

Makan-makan raya

Tahun ni tak berkesempatan lagi nak ajak kawan-kawan datang beraya. Sejak Bibik tiada ni makin tak teratur rasanya. Mana nak terkejar hal-hal sekolah, anak-anak malahan rumah pun hujung minggu aje dapat dikemaskan. Harapnya tak perlu lamalah nak tunggu pengganti Bibik pengganti ni. 

Kadang-kadang bila weekend tak larat nak makan Mamak, ada satu tempat breakfast best di area Melawati untuk makan mee bandung, soto ataupun lontong. Restoran bersebelahan dengan balai polis Taman Melawati, tak ingat pulak nama dia. Mee bandungnya sebijik macam makan di Muar.

Walaupun tak buat open house, tapi adalah juga ajak sedara mara untuk berkunjung ke rumah, tak buat besar mana pun. just BBQ session saja.

Teringatkan kenangan masa di Adelaide dulu, bila ada perjumpaan raya disana sure ada BBQ session. So kita bawakan la kenangan itu ke sini juga. Sayang beli BBQ pit kalau tak guna, kan.

Macam-macam jenis Bbq ada, kambing, ayam, ikan, udang, sausage and even jagung pun ada. I just buat nasi ala-ala Nandos ajelah. Itupun kenyang makan dan meratah aje.

Ibu pun ada mengadakan open house untuk kawan-kawan, jiran tetangga dan juga saudara mara. So kita tumpang ajelah open house Ibu untuk beraya sesama kita. Antara menu yang agak rare di rumah Ibu kali ini adalah Lemang Periuk Kera yang diheboh kat FB tu, baru tahu rupanya macam ini. Sedap juga, lembut aje.

Dessert section dengan pelbagai jenis cake, kuih muih raya dan juga bubur kacang.

Kelainan lain kali ni, kita bawakan orang menjual pisang goreng cheese ke open house kali ini, so kita boleh free flow makan goreng pisang cheese. Sedap, and tak putus-putus abang dan kakak ni bekerja dan memarut cheese. Mula-mula tu ramai yang ingat kena bayar, so tak begitu mendapat sambutan tapi bila diberitahu free, berduyun la beratur.

Selalu bila open house Ibu, ini adalah menu wajib Laksa Pahang. Sempat merasa sikit aje, cos busy melayan tetamu yang tak putus-putus datang. Tapi tak apalah, lain kali boleh aje suruh Ibu buatkan lagi laksa tu, beli laksa kat Kuantan, then kuah boleh buat sendiri and dapat makan sampai puas.

Sunday, 7 August 2016

Undangan open house

Raya dah habis, kejap aje rasa. Masa puasa dulu bukan main sibuk cepatlah nak raya. Raya semakin lama bagi yang dah tua ni makin suram sambutannya. Tahun ni undangan open house pun tak banyak, mungkin atas faktor ekonomi so banyak yang buat kecil-kecilan sahaja. Minggu lepas we all dapat 2 undangan open house, satu my officemate dan satu lagi from my SIL. Open house mana ada pepagi buta kan, so breakfast dulu makan tosai and teh tarik.

Tengahari mula bergerak ke rumah officemate, Dayah and Ustaz Zul di rumah mereka di Batang Kali. First we all ke tempat yang tak pernah kami terfikir nak pergi. Menyusuri laluan Ulu Yam sambil menikmati pemandangan yang cantik dan juga melihat keindahan Empangan Batu adalah satu pengalaman.

Sampai aje di Batang Kali, semua dah tahap kelaparan so kita makanan mana-mana makanan yang kita jarang jumpa sepanjang bulan raya ni. Selalunya rumah-rumah terbuka ni akan ada satu makanan yang lain dari yang lain. Hah, kan betul I cakap, sampai aje nampak pulut kuning, so di gabungkan dengan nasi impit and rendang ayam, habis diet kita !!!!.

Tambah pula ada laksa Penang dan juga buahan-buahan tempatan yang dibawa dari kampung, memang seronok la makan tapi terpaksa beransur pulang awal cos hari dah mendung, and hujan lebat turun. Lagipun tetamu makin ramai yang datang, so tempat duduk terhad.

Petang pula rushed ke Bangi untuk memenuhi undangan SIL yang juga membuat open house. Perut pun dah ketat dengan makanan di rumah pertama so di rumah SIL, kita just makan ringan ajelah. 

Sugar high betul bila tengok dessert table penuh dengan berjenis-jenis cake. Dah lama teringin nak buat and rasa Kek Pandan Gula Melaka, dah ada disini so kita makan. Quite nice tapi I tak berapa favour sangat makanan manis-manis ni, setakat rasa serba sikit aje.

Dah settle jemputan rumah terbuka, so kita pun terasa juga nak merendang makan dengan nasi impit dan juga kuah kacang.

Bila pergi open house mesti cari satay, tapi ada kala jumpa adakala tak. Tak jumpa satay kat open house pun tak apa, kita beli ajelah, makan sepuas hati. Selalunya satay we all beli di Satay Sri Melaka di area Lembah Keramat.

Makan mee sup di rumah officemate sampai terbaring sebab kesedapan ya amat. Memang sedap pun mee sup tu, I makan pun berpeluh-peluh sebab kepedasan sambal kicap dan juga kesedapan kuah supnya tu.