Nuffnang Ad

Thursday, 17 April 2014

Sunway Lagoon Part 02

Dah habis sessi membasahkan diri so kita pergi ke tempat-tempah menambah ilmu pengetahuan pulak, ke Wildlife Park. So kat sini kita belajar ler serba sikit hal-hal haiwan pulak.


Walaupun Wildlife Park ini tak sehebat Zoo Negara tapi tidaklah mengecewakan the boys. Dengan adanya berbagai-bagai jenis species haiwan so best la juga untuk mengenal beberapa species haiwan.


 Ada juga disediakan sesi bermesra bersama-sama haiwan. 

 Antara binatang yang ada pada sesi kali ini dalah Sue the Parrot

Then binatang ni, tak pasti apa jenisnya tapi lepas pegang jgn ler cium bau tangan sebab busuk

Ni yang I dengan Daddy Jack tak sanggup nak dekat, so Danish ajelah yang berani usik, we all duduk jauh ajelah.


Cuaca pun agak tidak mengizinkan untuk duduk dalam ni lama-lama sebab dah start hujan and kilat so cepat-cepat ahbiskan beberapa lawatan lagi.





So dah settle sesi lawatan melihat haiwan di Wildlife Park then seterusnya menuju ke kids playland sebelum keluar dari Sunway Lagoon ini.





Hanya mereka aje yang beria-ia nak naik this ride, I tunggu kat bawah ajelah sambil ambilkan gambar.

Semasa nak keluar, terserempak pulaklah dengan character untuk rumah hantu ni, nak masuk tapi tengokkan barisan yang panjang so terpaksa melupakan kejap hasrat itu, lain kali kita datang lagi.
 

Monday, 14 April 2014

Sunway Lagoon Part 01

We all ni nama aje penduduk tetap KL tapi jarang nak habiskan masa di sekitar KL,  balik-balik berkampung di KLCC aje. Sesekali nak jugaklah bawa the boys berjalan-jalan sekitar beberapa tempat menarik di Klang Valley. Antara tempat lawatan utama adalah Sunway Lagoon. 

Last I pergi Sunway Lagoon ni entah bila, so sekarang ni dah macam-macam perubahan yang ada. Antaranya jambatan gantung ni. Adoi la, anak-anak sangat excited nak naik tapi maknya kecut sebab gayat yang melampau.

Eiii, ada masanya si kerinting ni nak pulak berenti kejap sambil nak tunjuk mcm-mcm, ada skali tu nak suruh ambilkan gambar pulak. Sebu perut emaknya menahan gayat tu.

Dah jenuh bergayat apa bagai, semua nak bermandi manda. I memang tak kuasa nak berbasah-basah ni, malas nak bersalin baju semua so hanya memerhatikan sahaja dari jauh while Daddy Jack yang menemakan anak-anaknya.

 Seronoklah dapat bermain dengan water slide

 Si kerinting ni mula-mula takut, tapi lama-lama dia pulak yang naik hantu

 Berani pun turut sendiri, kalau tak dia nak suruh Danish yang temankan

Mandilah sepuas-puasnya, rumah pun dah dekat sebulan air kena catu sampai rimas dibuatnya.

Mujurlah ada Burger King so bolehlah berehat and makan di tempat yang ada aircond ni. Actually banyak aje tempat-tempat menjual makanan dalam ni tapi we all prefer makan di tempat yang we all biasa makan.


Cantik sand castle yang dipamerkan disini

Danish la sibuk nak masuk dalam ni tengok show 5D, puas diajaknya semua masuk sekali dalam tu. Beratur pun lama cos ramai yang menunggu nak masuk. I yang kononnya taknak basah udahnya lenjun jugak berada dalam ni. Dahlah tak bawak baju spare, so berlembab la guna baju basah tu untuk ke sana sini. Mujurlah cuaca pun agak panas juga di dalam tu so sekejap aje dah kering. Nantikan episod ke 2 pulak yer.

Saturday, 5 April 2014

Cuti sekolah

 Cuti sekolah baru selesai, tapI i baru terhegeh-hegeh nak update

On Sunday kena ikut Daddy Jack ke Pameran Kerjaya di UiTM Shah Alam untuk temankan die bertugas. So I pun lepak la dalam dewan sambil melihat-lihat sekeliling and kumpul free goodies like pen and note pad from other faculty. Duduk depan booth AD ni, 7 tahun belajar disini, tak jemu-jemu belajar all about graphics and art. Rindu pulak nak belajar lagi.

2-3 hari the boys masih boleh bertolenrasi, main sama-sama. Adakalanya boring main lah cikgu dan anak murid. Lepas tu makan, then sambung main lagi.

Daddy pun nak elakkan anak-anaknya bosan duduk rumah so kasi la chance main LEGO yang berkotak-kotak beli kat Adelaide dulu. Satu minggu bukak satu kotak dulu, ingatkan bolehlah buat semua dalam masa 3-4 hari udahnya 2 jam settle dah satu kotak.

Kadang I pun adalah pi mana-mana kursus yang bersesuaian juga sambil mengisi masa lapang ni. Pernah terfikir nak membuka tadika since Daddy Jack terlibat dalam Art Education for Early Childhood Education ni tapi entah mampu atau tidak. Konsep tadika sentiasa bermain di minda adalah mini IKEA...hehehehehe. Insyallah, tak salah untuk mencuba, semoga impian menjadi kenyataan.
 

Wednesday, 2 April 2014

Beryl Chocolate Factory

Kadang tu nak pergi hantar bebudak kat sekolah malasnya nak pakai seluar so nak senang sarungkan aje jubah. I payah sikit nak pakai jubah cos ketinggian tu macam tak sesuai untuk berjubah, Selalu I nampak orang yang pakai junah ni berbadan besar dan tungi, itu dah nampak sangat cantik. Macam ada satu hari tu, I pakai jubah nak hantar anak-anak ke sekolah, Ryan sound I cos I pakai mcm dress up, ala-ala Princess Elsa mcm dalam cerita Frozen tu. See, itu salah satu punca tak boleh nak melaram dengan jubah.

Minggu akhir sekolah sebelum cuti yang lepas, pihak kindy mengadakan sesi lawatan untuk pertama kali for 1st semester ke Kilang coklat Beryl di Seri Kembangan. Danish pernah juga kesini masa setahun tadika disini sebelum we all ke Adelaide dulu.

Pertama kali nak melepaskan my kerinting ni pergi jauh sikit. Dulu kat Adelaide, penah jugalah sertai lawatan pihak sekolah ke cinema nak tengok puppet show tapi disini rasa lain lah.

Biasalah, bila nampak I duk senyum and nak ambik gambar dia, secara automatik akan bertukar jadi malu, mulut pun senget dok tahan senyum ja, tapi tangan pun takut-takut ja nak lambai. Mummy will always jadi stalker kat sekolah you, sampailah bila-bila pun Ryan oiiii.

Nampak susut sikitlah semenjak dah ke sekolah ni, kurang makan tapi main memang lasak.

  Muka tak sabar dah nak naik bas

Berpasangan dengan his best friend, Ali. Semuanya nak bersama...duduk dalam kelas, masa time makan even nak balik pun nak kena high five jugak.

Terpikir jugak, macamanalah cikgu-cikgu nak handle bebudak kecik-kecik ni, Insyallah, sure depa takut ngan cikgu and selalulah dengar cakap cikgu.

Haishhh, ingatkan drama Mummy jadi stalker hanya sampai di pintu pagar sekolah aje, rupanya sampai di tepi tingkap bas pun jadi jugak Mummy ni pi mengintipnya.

Happy aje nampak mukanya nak pi trip. Balik sekolah dalam pukul 2 so banyaklah goodies bag yang dibawanya, semuanya penuh dengan coklat aje. kena sorok sikit-sikit takut nanti gaduh sakit gigi pulak.