Nuffnang Ad

Wednesday, 22 October 2014

Go Ryan, Go

Soccermom sepanjang minggu lepas, Selasa dan Khamis sessi training, Sabtu ada soccer untuk kerinting dan Ahad Danish ada game, phuhhhh...memang busy sesangat.

Sessi Ryan di Sports Barn, somewhere in Seksyen 13, PJ. We all ke sana dari pukul 9 till 1030am selalunya.

Kalau tak boleh datang on Saturday, we all ganti balik hari lain. Dah bayar kan so pandai-pandai la cari waktu untuk cover balik hari yang we all tertinggal tu.

Banyak dah skill yang dipelajari



Selalunya balik, we all singgah dululah breakfast di mana-mana tapi kali ni tak jadi singgah bila Ibu balik from Kuantan bawa nasi impit and kuah kacang. Sampai aje rumah Ibu, teruslah ambil pinggan and makan, tak toleh kiri kanan dah.

Antara mee bandung yang paling sedap pernah I makan, di rumah one of my friends di Kajang. Sedap sampai bermangkuk-mangkuk I makan tanpa rasa malu. Bila tanya resepi from her mom, rupanya letak udang and sotong basah tu, and blend hancur sampai lumat semuanya and letakkan sedikit keledek untuk maniskannya. Okay, nanti nak cuba juga.
 

Saturday, 18 October 2014

Berdating di IKEA

 
Dah petang sikit, Daddy Jack tanya, nak pergi I tak..I ni pun blur-blur nak ke I mana pulak petang-petang ni Jumaat ni

 Ohhh tahu dah I apa...IKEA rupanya

Macamanalah tak boleh tangkap I ini ya. Rupanya Daddy Jack nak elakkan the boys tanya nak ke mana, so kena bagi short form, kalau tak sibuk nak ikut. We all ada benda nak cari, so terpaksalah tinggalkan kejap bebudak 2 beradik tu

Bilalah nak make up rumah sendiri nak jadi cosy mcm IKEA showroom ni, tunggu sikit ja lagi, kan.

Sebelum kita nak menggila kat dalam tu, kita kasi perut kenyang dululah ye. Tak ramai pulak orang kat sini, maybe sebab malam minggu so ramai yang pergi ke tempat lain.

Memilih apa sahaja yang berkenan di hati, hajat dihati nak angkut semua sekali..namun apa kan daya, duitnya belum berlori-lori lagi.

Nak cari idea nak menyimpan banyak artworks lama yang we all berdua buat di kala kebosanan melanda.

Hmmm, tak lama lagi akan ada beberapa collection sempena Krismas yang akan masuk ke IKEA. Banyak stok barang yang tiada especially rak-rak kayu cos sekarang ni ramai peniaga yang beli untuk letak barang-barang jualan mereka. Nampak gayanya, kenalah lagilah kita ke sana kan sebab ada aje yang nak beli tapi tak ada pulak.

 

Friday, 17 October 2014

Ware house clearance


Haish ingatkan kat Australia aje sibuk melayan toys sale ni tak sangka menjangkit pula ke Malaysia ni hah. Ada kawan yang bagitahu psl warehouse sale Mattel ni. 

Kawan I pergi dulu katanya ramai orang tengah beratur panjang nak masuk. We all pergi lambat sikit cos Ryan ada soccer practice dulu di Sekyen 13, PJ. Lagipun tempatnya tak lah jauh pun, sebelah menyebelah aje.

Kita pergi bersukan dululah sebelum pi terjah ke jualan gudang tu, kasi berlari sana sini dulu.

On the way balik, rupanya baru perasan ada juga Scholl Warehouse sale, patutlah jalan jem sangat kat situ. Daddy Jack cakap kalau tahu ada sale tu, dia dropkan aje I kat situ then dia bawak Ryan gi soccer ptactice, alahai, rugi pulak rasanya.

We all sampai, orang taklah ramai, but still penuh la juga. We all teruslah menuju ke bahagain Hot Wheels aje sebab yang lain penuh dengan Barbie aje.

Hot Wheels masih banyak lagi, sampaikan bapak pun tak tahu mana nak pilih. Anak nak yang ini, tak, bila bapak yang pilik anak kata tak..so tak tahulah mainan tu untuk anak atau bapak sebenarnya.

Sebelum tu, kawan I dah whatsapp cakap.."quite boring, not much toys for boys..girls mmg banyak" tapi jangkaan kawan I tu meleset betul. Angkut sampai 2 kotak 3 beranak ni.

Balik singgah makan cake di Secret Recipe kejap. Malas nak balik masak, so makan terus kat sini ajelah.

Masing-masing cuba memujuk Mummy yang terngah berduka lara tak dapat pergi Scholl warehouse sale. Kalau tak, sure Mummy dapat berkotak-kotak kasut.

Ehh, sekali tengok Uncle rumah sebelah ni buat garage sale la pulak, terasa la kejap kerinduan bergarage sale waktu di Adelaide dulu. Tapi tak beli pun cos tak ada apa yang menarik pun.
 

Thursday, 16 October 2014

An adventure with Mummy

Another adventure bersama Mummy, naik LRT untuk berjalan-jalan. Danish dah pernah naik LRT and Ryan baru pertama kali menaikinya.

Destination utama, haruslah KLCC. Ini aje yang Mummy boleh bawak, kalau nak pergi tempat lain mmg jgn diharaplah. Mlas nak bersesak-sesak. Lagipun memang dah janji nak bawa ke KLCC aje cos ada satu tempat yang nak dituju.

Singgah breakfast dululah di The Loaf Avenue K. Makan kenyang-kenyang sikit so nanti nak pergi jalan-jalan tak gaduh lapar sana sini.

 Lepak lama sikit la kat sini, sambil menunggu tempat yang dituju dibuka

Kalau berjalan dengan Mummy, tak ada chance la nak pakai jersey ataupun kasut bola, kena ikut style gaya Mummy jugaklah so Doc Mart la kita hari tu.

Nak ke sini sebenarnya, Dinoscovery. The boys ajak ke Aquaria tapi sure ramai orang so kita ke sini ajelah. Alhamdulillah, tak ramai orang pun although cuti sekolah.

Hahahahha, belum apa-apa lagi dah takut. Kuat betul pegang tangan masa tengok video dinasour tu.

Kat dalam tu tak boleh nak ambil gambar, even nak curi-curi ambil pun segan so lepas settle tengok all the exhibit kat dalam tu, barulah kita keluar bergambar.

Tak tahu la kat sini ada cafe, kalau tahu lepak kat sini. Cantik juga the cafeteria ni, nampak cosy sangat.

One of the replica yang berada kat luar ni. Bergambar la di bawah badan dinasour ni. If real, I pun takut jugak, besar ya amat.

 
Sementara menunggu Mummy sibuk nak ambil gambar sana-sini, sempatlah bermain kejap dengan some board yang disediakan.

Pada sesiapa yang nak berkunjung, Dinoscovery ini masih dibuka sehingga tahun depan, Feb 2015. Masih boleh datang melawat. Memang best, banyak benda yang budak-budak boleh belajar kat dalam about dinasour.

Lepas pusing-pusing sekitar Avenue K, singgah pula ke Kinokuniya. The boys sibuk nak mencari buku and I pun sama juga nak mencari buku hasil tulisa one of my students masa di Unisel dulu.

Bangga jugalah bila ada student yang dah berjaya di dalam kerjaya serta life masing-masing. I will review the book kemudian ya.

Tak cukup dengan buku, diajaknya pula ke Toys R Us, layankan ajelah since Daddy tak ada so kenalah bagi depa ni enjoy habis-habisan.

Pilih apa yang minat ajelah, lepas tu cari yang harga between Mummy punya budget aje, nak lebih-lebih tunggu Daddy balik aje.

Lama-lama perut terasa lapar so makan di foodcourt ajelah senang. Dah lama teringin nak makan kat Fuel Shack tu, asyik panjang aje beraturnya sampai fed up tapi kali ni pergi tak ramai so dapat mencuba burgernya itu. Memang sedap rupanya, lagi sedap dari Chilli's. Patutlah beratur panjang. Kena cuba yang lain juga nanti.

Nak balik, singgah H&M pulak cos masing-masing sibuk nak beli baju dan juga undies masing-masing.

Ingatkan dah settlelah lepas balik from KLCC tu, ada juga aktiviti tambahan malam , tengok wayang Planes 2 di Festival City pulak. Not so badlah ceritanya, menarik untuk kanak-kanak dan keluarga.
 

Tuesday, 14 October 2014

Ikea lagi tanpa jemu

Plan nak ke IKEA tapi menyinggah kejap di hair saloon, nak potong rambut and nak buat hair treatment la sikit. Rambut pun asyik rosak kena asap dan shampoo yang macam-macam jenis tu.

 Potong rambut, kasi la handsome sikit

Perut dah mula buat hal, so kenalah singgah makan dulu. Padahal banyak aje tempat makana lain kat Ikano tu tapi nak juga makan kat IKEA cafe, kan.

Dasar 2-2 memang tengah lapar, so makan pun mcm bela hantu raya aje dua-duanya

Kononnya nak makan aje, tapi mana boleh tak pusing satu round kan, so angkut la marker dan chalk untuk blackboard serta tempat letak remote TV. Kan I dah cakap, IKEA tu memang berhantu, sure keluar akan membeli punya.