Nuffnang Ad

Wednesday, 21 June 2017

Danish 12th Birthday - The prep


Anak sulung I dah masuk 12 tahun dah. Selalu Danish agak frust sebab birthday dia semenjak balik Malaysia akan jatuh time cuti sekolah, so tak dapat nak celebrate dengan kawan-kawan. tambahan pula tahun lepas and tahun ni jatuh pula dalam bulan puasa. So since dah nak masuk fasa remaja ni, we all pun decided la buat juga small celebration for him.

Mujurlah his birthday jatuh time cuti sekolah 2 minggu lepas, so banyaklah masa nak buat preparation semua. The cake, of course la kena buat sendiri kan.

Seperi kebiasaannya, Rainbow Cake jadi pilihan.

Seperti biasa, tahap kesabaran diuji bila nak membuat fondant, dengan cuaca yang sangat panas and cepat mencair, terlupa beli pengeras fondant so belasah ajelah guna apa yang ada.

Daddy Jack antara yang excited sekali, nak menyambut tetamu yang dijemput. beria betul dia mengams rumah sehabis kemas dah sampai lampu pun dicuci. Daddy Jack memang excited sikit if ada tetamu yang datang ke rumah, maklumlah we all jarang juga buat majlis open house dan sebagainya. Kalau di Adelaide dulu, tetiap minggu buat majlis potluck so dah terbawa-bawa ke sini juga. Tapi geng Adelaide dulu dah terpisah, nak mencari geng baru untuk berpotluck entah ada yang sudi ke tak.

Tuesday, 20 June 2017

Berbuka di luar

Dah akhir-akhir Ramadhan ni makin malasnya nak masuk ke dapur untuk masak so rajin la pulak makan di luar. Antaranya berbuka di NZ sambil makan roti canai dan mee goreng telur goyang. Dapat minum teh ais, nyaman rasa tekak.

The boys sibuk nak berbuka di Madam's Kwans, tak puas katanya nak makan hari tu so sekali lagilah we all ke sana.

I dapat the favourite Banana Fritters cukuplah, itu pun rasa nikmat tak terkata

Danish antara yang happy sekali bila dapat buka puasa di luar, cos dapat la release stress sikit daripada extra class setiap hari di sekolah.

Balik aje dari berbuka puasa, semua sibuk nak buat kuih raya pulak. Resepi yang simple boleh difikirkan adalah Chocolate Chips Cookies, so bancuh and then suruh the boys tolong scoopkan atas baking tray. Now, biskut pun dah lesap, kena buat lagi.

Saturday, 17 June 2017

KLCC fanatic

Bulan-bulan puasa ni banyak aktiviti indoor sahaja. Tak bagi main lasak-lasak sangat sebab nanti bila menjelang nak berbuka, semua lembik and sibuk ngadu lapar..lapar semua. So aktiviti main LEGO adalah yang paling bersesuaian untuk aktiviti indoor.

Kali ni kita ke KLCC pulak, saja aje berjalan-jalan sambil menunggu waktu berbuka puasa. Kebetulan I tengah mencari portable speaker untuk digunakan masa sesi mengajar, nampak JBL punya bluetooth speaker tengah ada promotion so rembat la satu.

Musim raya ni kaunter minyak wangi banyak juga buat promosi sampai tak tahu mana satu nak memilih yang menjadi pujaan hati. Udahnya I end up beli perfume Micheal Kors yang memang sedap baunya.

Then, ke Madam Kwans la kita sekali lagi untuk berbuka puasa. Kali ni kita cuba menu yang lain berbanding sebelum ini but for Danish, still memilih Nasi Bojari jugalah as menu utama. Tak kisahlah, janji makan sampai licin.

Thursday, 15 June 2017

Delivery makanan

Masa sebelum puasa, we all satu office kadang-kadang rasa buntu nak pikir apa nak dimakan kat kantin tu sebab dah selalu sangat membeli di kantin so entah macam mana datangnya idea order makanan dari mana-mana restoran yang buat penghantaran ke pejabat. Antaranya, Ayam Penyet Surabaya.

Kalau malas makan nasi, kita order aje western food

Kadang tu, sebelum sampai sekolah, singgah dulu Mcd beli breakfast box, pastu share la dengan member satu workstation.

Chicken Chop yang paling sedap sekali. Lupa pulak order dari mana, tapi memang sedap sangat-sangat. So lepas puasa ni, I dan ada senarai mana-mana food vendor yang boleh hantar makan ke pejabat, so senang sikit kita nak buat pilihan.

Wednesday, 14 June 2017

Sepetang di Pavillion

Bulan puasa ni kalau duduk aje kat rumah memang lemau la rasa, sebab tak banyak buat aktiviti seperti selalu. Kalau banyak bergerak nanti letih pulak sampai rasa nak berbuka dah. Hai, betul-betul dugaan berpuasa ni.

Kalau dapat keluar merendek. oii gembira tak terkata dibuatnya. Kalau keluar pun taklah awal-awal sangat, dalam pukul 4pm tu dah keluar dah, taklah banyak masa terbuang. Kali ni berjalan pula ke Pavillion, jemu juga kalau selalu ke KLCC.

Daddy Jack mencari kasut untuk buat exercise, katanya. 

Ada banyak new arrival pada koleksi kasut perempuan tapi since tahun ni nak bagi tumpuan pada Danish lepas UPSR baru nak sambung balik aktiviti berlari.

Sementara memanti waktu berbuka, kita pun tengokla aktiviti orang lain. Nampak pulak yang tak berpuasa tengah mengopi kat bawah tu, aduhh tergugat iman dibuatnya.

Sementara tu bawa la anak-anak ke Borders mencari buku-buku nak buat bacaan sementara menanti waktu berbuka.

Then, entah macamana tetiba I dapat kekuatan untuk ke sini. Walaupun tak ada nak membeli (kononnya la kan) tapi still nak melawat kawasan jugalah.

Tunggulah minggu depan, nak buat last minute shopping akan ku angkut beberapa helai kat sini.

Seperti kebiasaannya, berbuka la kami sekeluarga di Madam's Kwan. Anak-anak yang memilih ke sini sebab utama nak makan Nasi Bojari dan Banana Fritters tu. Layankan ajelah tekak anak-anak ni, we all makan yang simple aje untuk berbuka puasa.


Persiapan Raya

We all baru lah nak buat persiapan raya walhal orang lain dah lama dah buat persiapan. Biasalah, tahun ni beraya di KL, so tak perlu nak beria sangat pun. So, ke Jakel Mall la kita buat persediaan.

Ramainya orang di Jakel Mall, setiap level tu ramai sungguh orang membuat persiapan raya untuk keluarga masing-masing. I hanya sempat membeli baju melayu untuk Daddy Jack dan juga the boys sahaja while baju I kena cari di tempat lain cos macam tak banyak pilihan warna yang bersesuaian.

Then beberapa hari selepas itu, ke KLCC pula la. Kali ni saja aje berjalan-jalan tengok pelbagai persiapan untuk raya.

Sampin Sofia Iman selalunya menjadi pilihan Ayah bila nak raya.

Deco raya KLCC kali ni simple aje, mungkin tak nak bermegah-megah dengan deco yang mewah kan. Apapun, tetap cantik dengan replika rumah kayu kampung tu.

Kali ni berbuka puasa semuanya beli di luar. Nasi Arab dari Saba Restoran, kuih muih dari La Cucur, KLCC dan roti dari Sun Moulin juga dari KLCC. Alhamdulillah dengan rezeki yang terhidang di atas meja.

Daddy Jack bila dia macam bosan tak ada benda nak dibuat, datanglah kerajinan dia mengemas rumah di kala malam-malam ni.

Punyalah rajin, habis segala lampu ceiling pun dia lapnya. Itu belum kes mengemas dapur lagi, tapi selalunya kalau dia nak mengemas dapur, I memang tak bagi. Nanti habis dikemasnya semua barang-barang yang kita biasa letak, diubah kedudukan bila time I nak masak, mau mengagau cari.

Tuesday, 13 June 2017

Aktiviti cuti sekolah

Cuti sekolah ni banyak betul masa berpuasa di rumah, so I pun habiskan masa masak untuk berbuka dan juga menyiapkan semua homework anak-anak yang bertimbun. Ryan pun ada homework juga, antaranya kena buat alat bantu mengajar sifir 1-12 dalam apa bentuk pun. So kita pilih bentuk pizza ajelah senang.

As for Danish yang akan menduduki UPSR tahun ini, setiap subjek ada homework yang kena buat. Satu subjek satu buku, so pagi-pagi dalam pukul 8am dah mula mengadap buku and buat revision juga.


Kalau ada yang mengajak moreh di luar, barulah kita pergi. Kalau tak, memang Daddy Jack malas la nak melayan.

Selain dari memantau homework anak-anak, kena jugaklah mengemas rumah sikit-sikit. Mana boleh duduk saja aje. Suka betul jugakan Enjo ni yang we all beli dari Adelaide, sangat memudahkan kerja rumah dari atas ke bawah.

Bila time Jumaat, kirimkan aje pada sesiapa yang solat di masjid. Selalunya I hantar, pastu ada yang tolong ambikkan.

Monday, 12 June 2017

Menu berbuka puasa

Dah masuk 17 Ramadan dah, sepanjang bulan puasa ni belum lagi menjejakkan kai ke Bazar Ramadan. Tak tahu nak cari apa disana, tak tahan nak bersesak-sesak dan mencari parking kereta berpusing-pusing so since cuti sekolah 2 minggu, kita duduk dapur and masak ajelah kerjanya. So far ini adalah antara menu berbuka puasa bersama keluarga dan anak-anak. Roti Jala memang tak boleh dilupakan.

Kuih Cara Manis pun dah buat, ada lebih sikit pass pada jiran-jiran sekeliling bagi rasa sorang sikit.

Kalau tak menu nasi, mee goreng basah menjadi pilhan semua. Tapi nasi tetap dimasak untuk makan sahur.

Kalau ada lebih buat juadah berbuka, hantar juga ke rumah mak mertua ataupun Ibu. Tapi Ibu jarang ada di KL, kadang balik Kuantan.

Nampak meriah jugaklah walaupun hanya kami berlima aje di rumah yang berbuka.

Ada nampak beli pulut susu hari tu, terpikir-pikir nak masak apa untuk berbuka

Jadilah kuih lopes, tapi tak ada tali rafia, terpaksalah gunakan sushi maker untuk buat template tu.

Kalau menu nasi, bukan sekadar makan nasi putih, nasi ayam pun boleh. Cuma terfikir bila pulak nak buat menu nasi lemak untuk berbuka.