Nuffnang Ad

Tuesday, 12 December 2017

Aktiviti Hujung Minggu


Aktiviti berhujung minggu selalunya duduk rumah ajelah sice cuti sekolah ni agak malas nak keluar sebenarnya, merata tempat ramai orang so kalau keluarkan pergi HERO untuk beli barang bsah nak masak ajelah.

Beli pun tak banyak, cukup setakat untuk masa 2-3 hari ajelah cos adalah masa nak dapatkan barang yang fresh sikit kalau beli awal pagi di HERO.

Breakfast rajin ambil telur dulu sebelum makan benda lain, bagi tenaga sikit la.

Kalau Ahad, kemana lagi kalau tak ke padang bola la untuk beberapa tournament yang masih belum habis lagi ni.

Selalunya, habis bola aje terus balik makan di luarlah. Adakalanya makan mamak tapi kalau teringin nak makan nasi Melayu, singgah terus di Kantin Asam Pedas di Ukay Perdana, terangkat kuah asam pedasnya, ambik set bawal goreng dan juga daging tetel, memang sedap.

Cuti sekolah, rambut pun still kena kemas dan pendek. Serabutlah tengok rambut panjang-panjang macam tak terurus aje.

Makan malam selalunya I ambil fruits aje. Stok buah kena ada sentiasa kat rumah but for now, dragonfruit adalah buah pilihan.

Since cuti sekolah, game semua dikeluarkan baliklah, tapi main game pun kena berpada-pada, cukup 2 jam satu hari, then kena cari aktiviti lain like baca buku cerita or tengok silibus untuk tahun depan, buat persediaan awal sikit.

UPSR dan PSRA result


 Dah selesai dah semua urusan peperiksaan UPSR dan juga PSRA Danish. Result pun Alhamdulillah, flying colours semuanya. Result PSRA keluar seminggu awal dari UPSR, so debaran tu sangat ketara.  I yang temankan Danish di dewan masa ambil result cos Daddy Jack busy sikit ada outstation. 
   
Alhamdulillah, keputusan PSRA mendapat Mumtaz iaitu Cemerlang.

Ustaz Zul, yang mengajar subjek Jawi, Khat dan juga Imlak. Baik orangnya, pandai mengambil hati para pelajar untuk memupuk minat para pelajar di dalam subjeknya.

Tahniah buat semua Ustazah dan juga Ustaz yang banyak membantu Danish di dalam sesi pembelajaran bagi subjek JAIS ni. We all balik from Australia pun tak banyak yang Danish belajar, just a basic thing aje so we all masukkan ke Sekolah Rendah Setiabudi, disinilah Danish belajar semua subjek-subjek agama selama 3 tahun. Kegigihan semua ustazah dan juga ustaz mengajar tanpa jemu membuahkan hasilnya.


Sehari sebelum peperiksaan UPSR diumumkan, semuanya maintain lagilah petang tu. Tapi bila malam menjelang, semuanya jadi tak keruan. Naik turun tangga, makan pun mcm tak lalu aje tapi gagah jugaklah habiskan then nak tidur pun mcm tak selesa.

Minggu terakhir persekolahan, 23 November tarikh UPSR diumumkan di seluruh Malaysia. Sekolah Danish umumkan dalam pukul 11 pagi so boleh access thru sms pada jam 10am. Tapi nak tunggu pukul 10am tu kan perasaan rasa macam nak beranak pun ada juga. I baca Yasin bagi hilangkan gemuruh tapi tersekat-sekat sebab rasa sebak sangat.

I dah tahu keputusan Danish thru sms and I bersyukur sangat-sangat atas keputusan peperiksaannya itu. Tak sangka sebenarnya keputusan yang begitu cemerlang. Tahun ini, kerajaan memutuskan tiada pengumuman pelajar yang cemerlang, just a simple ceremony sahaja.

We all menunggu daddy Jack untuk sama-sama ambik result Danish so nampak sangat kecut perut danish nak tgk result dia. Tambahan pulak kawan-kawan sekeliling dah bagitahu berapa result mereka so memang nampak nerveous betul mukanya.

Kami antara orang last yang datang ke meja kelas Danish. Tr English, Tr Najat minta duduk pun dah start nangis dah. Semua cikgu macam panik jugaklah bila tengoknya sampai ada yang berkata, selama ni nampak macho aje, mcm tough aje tgk....hiihihihi

Cikgu suruh buka file untuk tengok result pun entah berapa kali geleng kepala, tak sanggup katanya. I pujuk untuk tengok pun memula dia tak nak, tapi cakap tengok ajelah Danish dapat berapa, kita berserah aje ya. Perlahan-lahan dia tengok and terus usap muka yang dah basah dengan air mata.

Dah selesai semua, barulah nampak dia mula nak tengok result exam tu, seperti I juga hampir tak percaya apa yang keputusa itu diberikan. Bukan I tak yakin dengan kemampuan anak sendiri tapinya sebelum peperiksaan sebenar, gerak gempur, test after test markahnya tidak begitu konsisten, ada masa okay, ada masa tidak.

Cikgu-cikgu yang banyak membantu, especially Cikgu Syuhada yang bertudung pink yang duduk sebelah Danish tu. Beliau lebih kurang macam mak di sekolah yang banyak bagi semangat pada Danish untuk belajar dan juga bahagikan masa antara sukan juga. Sebenarnya semua cikgu-cikgu ingatkan Danish menangis sebab tak dapat 6A tapi hakikatnya dia nangis sebab tak sangka markah cemerlang macam tu 5A 1B cos untuk UPSR ni dia target dia hanya dapat 3A 3B sahaja sebab katanya dia macam give up dah last minute sebelum minggu UPSR tu.

Tahniah kepada semua anak-anak Gemilang 2017, cemerlang atau tidak kena terukan juga perjuangan di peringkat menengah nanti.


Tak jemu-jemu mendoakan kejayaan Danish dan juga Ryan. Lepas ni nak kena usaha lebih lagi, masuk peringkat menengah lagi banyak cabarannya.

Malam kembali beraksi training bola, kali ni nampak bersemangat sedikit cos dah lepas dah segala beban peperiksaan.


Tuesday, 5 December 2017

Trip anak beranak


Lepas habis UPSR dan PSRA yang lepas, sekolah Danish buat trip Darjah 6 ke Perak dan Penang selama 3 hari 2 malam.  Trip bersama kawan-kawan ni akan ke Perak, MAPS dulu then bermalam pastu baru ke Penang.



Tengahari melepak kat Starbucks kejap, ambil angin luar.

Just a light lunch ajelah cos pagi tu ada jamuan di sekolah, makan nasi lemak.

Then, anak bujang saya pun upload la gambar dia di sekitar MAPS tu bersama kawan-kawan. Nampak seronok aje bersama kawan-kawan.

Si abang dah sampai Perak, adiknya pulak ikut Daddy Jack pergi tengok bola di Pasir Gudang Jojor so I boleh la dapat berehat sekejap, sambil tengok TV.

Malam tu jugaklah keluar berita anak beranak di di TV, then pukul 3 am baru depa sampai ke rumah.

Dah semua tak ada di rumah, I melepak keluarlah jalan ke Melawati Mall, kebetulan pulak Toys R Us baru buka so menyinggah masuk la tengok apa yang ada dalam ni.

Banyak betul LEGO disini, silap-silap nanti lepas ni ada yang rajin aje senyap-senyap ke sini beli LEGO.

Anak bujang saya dah selamat ke Penang, naik feri dah. Balik rumah, Danish cerita la experience dia and ajak sekali nak pergi Penang lagi sekali dengan we all pula sebabnya tak dapat nak merasa makan nasi kandar. Okaylah, nanti kita plan ke sana ya.


Monday, 4 December 2017

Mid Valley

Mak berdiet, so makan pun kena berhati-hati memilih sekarang ni. Tapi jangan tak tahu, sedap juga tau makan eat clean ni, serius, kena cuba.

Habis exam UPSR yang lepas, terus la Daddy Jack mengangkut Danish ke Mid Valley untuk suprised dah habis exam.

Dah buat pre order game FIFA '18 rupanya walhal ada lagi exam besar PSRA yang menanti.

Lama tak membeli blazer, semenjak kena jadi Advisor ni, kenalah pulak berblazer. Jumpa satu yang cantik di MNG, tapi tak ada warna hitam pulak, ada blue black sahaja.

Allahu, LEGO lagi ???? tapi kali ni katanya tengok aje, compare price


Sesambil jalan tu, Daddy Jack pun mencari baju-baju kerja di Zara Men

The boys ni, balik aje terus la main game terus. Itupun pukul 10pm dah perambat masuk bilik, kalau dibiarkan mau sampai pagi main game aje.

Balls and Lego



Musim bola pun hampir berakhir dah ni bagi tahun 2017, tapi masih ada berbaki beberapa game lagi. Aktiviti training seperti biasa, walaupun dah mula cuti sekolah.

Kalau di Bandar Utama, game akan bermula dalam pukul 11 pagi, waktu tu memang dah panas terik dah. Kadang tu sampai tak larat nak bertunggu di tepi padang cos panas sangat.

Lepas habis game, tetiba Daddy Jack ajak ke Sunway pyramid. Ehh pelik jugak, selalunya jarang nak pergi tempat yang jauh-jauh ni. Rupanya ada rahsia yang tersembunyi.

Ada macam LEGO Fair di Sunway Pyramid rupanya, patutnya beria ajak. Kalau kita ajak saja nak berjalan ke sini memang tak akan dilayan lah.

Sempat juga nak bergambar, walaupun muka dah berlengas lepas main bola

Kena buat beberapa akvititi bagi mendapatkan reward juga ni.

Mana boleh tak membeli LEGO ni, kononnya nanti habis la, tak ada stok la dan bermacam-macam alasan lagilah. Tapi jenis minat anak beranak, turutkan ajelah. After all, bayar sendiri, kan so taklah kecewa sangat...hihihihih.