Nuffnang Ad

Saturday, 25 June 2016

Bangkok story Part 2


Hari pertama tournament bermula. Pagi-pagi breakfast di hotel dulu, just a simple breakfast aje, tak perlu makan berat-berat nanti tak boleh nak main bola pulak.

Kali ni we all ke padang dengan menaiki bas yang disediakan untuk satu team, senang la tak perlu nak sewa teksi mcm pertama kali pergi dulu. Pergi senang dapat teksi tapi bila balik, dekat 2 jam tunggu.

Tournament kali ini best, ada keluarga my uncle pun ikut sekali cos 2 anaknya pun join sekali for U12 dan U16. Taklah bosan macam first time pergi dulu kan, tak ada geng nak bersembang tepi padang tu.

Tournament masih di tempat yang sama, Harrow International School di area airport Duan Mueng, Bangkok.

Tak sepanas macam tahun lepas, cuaca just nice aje. Ada beberapa team yang dah datang tahun lepas. Dari Malaysia ada 2 team sahaja, satu lagi dari team Selangor.


Ryan yang akan memulakan game dulu seawal pukul 9am while Danish start around 10am. 

Prepare for him first, dengan boot baru yang memang dibeli khas untuk tournament ni, and kena pastikan Ryan selesa dengan boot baru ni untuk mudahkan bergerak sana sini.

Menjadi his favourite position, Mr Goalie untuk team U8

Tapi terpaksa melepaskan 2 gol  tapi cekap juga menyelamatkan beberapa gol yang nak masuk. 
Last year, tak dapat minum puas-puas watermelon smoothies tu tapi tahun ni lepas dendam. Sampai aje, lepas habis game Ryan terus pergi beli dulu. Tahun ni ada kelainan, siap ada coffee station lagi so one watermelon smoothies and satu lagi Iced coffee, kembung la perut.

Danish jadi captain untuk tournament ini. Tapi teamnya tak cukup orang untuk reserve, so semua kena main sehabis baik yang boleh.

So both team layak untuk mara ke peringkat seterusnya, dalam pukul 4pm semuanya dah settle and tak sabar nak balik ke hotel. Nak berehat pulak.

Sampai aje bilik hotel, masing-masing berendam kaki dalam pool after nak hilangkan lenguh-lenguh kaki tapi tak swimming sebabnya masing-masing nak rehat kepenatan.


Dah rehat dan tidur sekejap, baru tersedar tak makan nasi lagi so siap-siap and bergegas keluar untuk makan di kedai di sebelah hotel tu. Malas nak pikir menu, just nasi putih, tomyam dan juga kerabu mangga sahaja. Itupun dah cukup sedap dah untuk perut yang lapar ni.


Pulut mangga bungkus aje, sebab dah kekenyangan makan nasi. Tak maulah tamak sangat so kita makan di bilik hotel ajelah.

Dah malam sikit baru Daddy Jack ajak berjalan-jalan ke satu tempat hometown Leicester City Football Club katanya di King Power Plaza. We all kena pergi naik train about 2 station dari hotel.

Tempat duty free rupanya, so memang ramai orang datang membeli barang-barang especially souvenir.

Nampak dari luar ajelah, nak masuk memang tidak lah, kita beli kat KL ajelah nanti.

Friday, 24 June 2016

Bangkok story Part 1

Pagi tu maisng-masing muka ceria sebab nak keluar berjalan-jalan sekitar city, tak perlu naik apa-apa just jalan kaki aje, exercise sikit. Keluar seawal pagi sebab nak elakkan panas.

Jam 9:30 am dah terpacak di shopping mall, rupanya bukan pukul 10 am so nak tak nak lepak ajelah dulu sambil tengok orang ramai berpusu-pusu nak masuk kerja. Kali ni pergi we all just nak jalan-jalan aje, tahun lepas dah pergi Madame Tussaud dan juga Aquarium so kali ni just nak explore shopping mall aje, sambil melihat kedai-kedai sukan la, apa lagi.

Sementara menanti pukul 10am, kita lepak Starbucks dululah sambil minum kopi and makan tidbits sikit.

Caramel Macchiato menjadi pilhan dan juga Chocolate Java Frappe untuk the boys.

So, berjalan-jalan kita sekitar Bangkok city. Daddy Jack dah ada senarai kedai-kedai yang dia nak pergi antaranya termasuklah kedai sukan.

Ni salah satu kedainya, Buriram United. Home team untuk Bangkok.


Cari kedai ni pun berpusing-pusing gunakan GPS, rupanya terselindung di sebalik kedai-kedai yang lain. Mujur jumpa, kalau tak dah give up dah untuk mencarinya bila GPS membawa entah lorong-lorong mana.

Tiada lain yang seronok masuk kedai ni melainkan anak-anak dan bapaknya sahaja. Mak hanya menunggu dan menunggu entah apa yang mereka nak beli. Dahlah menunggu, kena berdiri pulak tu sebab kerusi tidak disediakan.

Kasi chance la sesekali bagi mereka happy dengan hobi dan kegilaan mereka.

Singgah juga Hard Rock kut la ada yang berkenan di mata, tapi design agak tak berkenan so just tengok-tengok ajelah, tak membeli apa-apa pun.

Akhirnya, jumpa juga boot baru Ronaldo ni setelah mencari di Malaysia tak jumpa. Belum masuk lagi pasaran Malaysia. so sini jugak yang jumpa, tersenyum lebar la semuanya.

Puas cari saiz yang sesuai untuk Danish di KL tapi hampa. Awatlah tak banyak bawak masuk boot bola saiz untuk youth ni, sekarang ni dah ramai bebudak yang main bola so untuk cari saiz yang sesuai memang very limited. Ada tu yang dah out of season dah pun. 

Hadiah daripada Daddy Jack untuk anak bujang dia. Kira macam early birthday gift la ni. So hopefully, pakai boot baru semangat main bola dan juga belajar sama seiringan la yer.

Dah settle semua, so barulah mengagau mencari makanan. Sedar-sedar dah pukul 1 rupanya patutlah crancky aje semua orang, lapar rupanya. So kita ke MBK Plaza untuk makan di Yana Restaurant. The boys pun dah seronok nak makan disini sebab memang sedap semua makanannya.

Dah siap makan, meh la kita makan pencuci mulut popular jika ke Thailand, pulut mangga la apa lagi. Serius memang sedap sangat, pulut lembut and mangga pun manis, bila blend masuk mulut, aduhhh terasa sedapnya ya ampunnnnnn.

Dah settle makan semua, so balik ke hotel untuk berehat la after seharian berjalan. Sambil lepak-lepak, tengok movies and baring-baring kasi rilekskan kaki.

So, berehat secukupnya untuk game pada keesokan harinya pula. 

Wednesday, 22 June 2016

Off to Bangkok

Minggu pertama cuti sekolah we all seperti tahun lepas akan ke Bangkok untuk tournament bola the boys ni tapi kali ni agak mencabar cos we all akan berpuasa di sana. Sebelum pergi seperti biasalah, persiapan dari segi tukaran wang dulu. Sikit aje dapat tukar kali ini, tak macam tahun lepas. Hopefully RM bolehlah recover sikit tahun depan, senang nak pergi travel.

Dah tahu sangat macamana suasana di padang bola tu nanti and susahnya nak mencari makanan halal di sana so kita bawak bekalan siap-siap dari KL. Just beli tidbits ajelah mcm roti and biskut aje. after game, baru cari nasi or makanan berat lain.

Sebelum berlepas ke KLIA, sempat lagi breakfast mee bandung dan nasi beriani di area rumah. Sedap ooo mee bandung tu, memang sebijik rasa macam mee bandung kat Muar.

Pertama kali ke KL dengan mencuba untuk menggunakan UBER service. Sekali datang, mak aii BMW tu. Service sepat dan perjalanan pun selesa. So next time, bolehlah kita berUber lagi.

Lama lagi sebenarnya flight we all, pukul 12 dah sampai walhal flight pukul 4:15pm tapi disebabkan nak mengelakkan jem serta tak nak bersesak-sesak so we all datang awal. Sambil tu bolehlah jalan-jalan di dalam tu.

We all dah buat online check in so just drop bag aje. Tak bawa banyak beg pun, just 2 beg kecil aje. Tak plan nak membeli apa-apa lagi disana, sebabnya tahu dah masa pun tak banyak dan akan dihabiskan di padang bola sahaja.

Ready to masuk ke balai berlepas. Hopefully kali ini akan pulang dengan kejayaan. We all pergi awal sedikit so ada masa nak explore bandar Bangkok tu.




Kasut yang dibeli di Adelaide tahun lepas baru ni nak pakainya, kalau tak entah-entah tak sempat nak pakai sebab tak muat dah.

Sementara menunggu, lepak dulu di Starbucks sambil mengopi. Walhal sebelum masuk tadi dah menyental KFC dulu.

Just a light refreshment, nanti dalam flight nak makan lagi. So sambil tu just tengok checklist, kut ada apa-apa yang tinggal atau rancangkan, takut ada tertukar plan pulak.

Ingatkan order chocolate croissant and double muffin tu tak adalah sapa yang berminat, habis licin 2 beradik ni makan. suka sangat makan kek or sweet treats dua beradik ni, I pun dah lama tak membaking, macam tak ada mood aje nak membuat cake ni.


We all trust Malaysian Airlines very well, walaupun ada Air Asia yang pergi tempat yang sama tapi masa we all booking tiket hari tu, AA lebih mahal sikit dari MAS, lagipun MAS dah sediakan makan terus tak perlu ada charge tambahan. Flight pun selesa, and ada inflight entertainment lagi so taklah bosan the boys sepanjang 2 jam ni.


A very rare of this, flight MAS yang menggunakan image logo yang lama masih digunakan hingga kini.

Daddy Jack with Danish and I duduk dengan Ryan. Masing-masing happy la dapat duduk tepi tingkap, so senang nak tengok luar kalau bosan.

So here we all, take off and bye-bye Kuala Lumpur.

I memang dah lama teringin nak tengok cerita ni, Mr Magnum's Wonder Emporium. Dah lama cari cerita ni, even di Astro pun pernah tayang tapi tak dapat tengok sampai habis. 

Sempat juga tengok hindustan dalam flight ni, dan tak teragak-agak nak merembeskan air mata sampai orang sebelah pun tertanya-tanya.

Inflight makanan yang disediakan. Murtabak ayam for me and Salmon Pasta for Ryan tapi dianya tertidur so tak bersentuh pun makanannya.Ice cream Atom tu sedap sangat, ada 4 biji tak habis pun makan, sebab 2 aje pun dah muak.

After 2 jam perjalanan, we all sampai di Suvarnabhumi Airport. Mujur we all dah isi borang ketibaan dalam flight so tak perlu nak tggu lama-lama dalam ni terus beratur di kastam aje.   

Stuck di kastam untuk cop lama sangat, kaunter bukak pun tak banyak so kena tggu agak lama udahnya beg we all antara yang terakhir sekali.

Since dah datang dulu and dah tahu serba sedikit tentang transport so kali ni we all guna cara yang sama macam tahun lepas, naik train terus ke hotel. Kalau naik teksi punya azab menempuh jem tak kuasa la lama-lama dalam jem tu, dahlah jauh hotel dari airport, silap-silap terus tidur aje sampai hotel.

So dari train station, kenalah jalan kaki sikit untuk ke hotel. tak jauh mana pun, dalam 5 minit perjalanan aje.

Sampai juga tempat penginapan kami, Siam Swarna. We all duduk sini sekali dengan Danish punya teammate, so senang nak bergerak ke padang naik bas sekali jalan aje.

Lepas check in barulah terasa lapar, so bergegas mencari tempat makan. Kebetulan pula sebelah hotel ni ada satu kedai makan Thai yang menjual makanan halal so apalagi, tomyam, nasi putih dan telur dadar dah cukuplah untuk makan malam kami anak beranak.

Daddy Jack pun dah berjinak-jinak nak menjadi foodiegrapher jugak, sama macam I la tu. Gigih nak mengambik gambar untuk simpanan.


Malam kami di restoran ini disudahi dengan pulut mangga sampai setalam. Punyalah besar portionnya sampai tak habis, bungkus makan di bilik hotel. Bila sampai bil, sampai RM20 sepinggan. We all pun tercengang, awat la sampai mahal lagu tu, tapi nak buat macamana kan, dah nak jadi so makan sampai jilat sudu la.