Nuffnang Ad

Saturday, 25 March 2017

Nasi Daun Pisang

Setiap Ahad we all akan ke New Camp, Bandar Utama untuk Air Asia tournament. Selalu game pukul 11am, and pukul 1030am dah kena berada di padang dah untuk warm up semua.

Addicted betul makan nasi daun pisang di The Banana Leaf Restaurant di Centrepoint, Bandar Utama ni, macam teringat-ingat aje.

So far, setakat ini team FCKL U12 dah memang semua perlawanan, seri sekali and esok ada game yang perlu menang untuk tangga yang pertama.

Ada satu game tu agak tegang sikit antara team lawan diantara Coach pihak lawan yang tiba-tiba baran tak tentu hala mengarahkan semua pemainnya keluar padang cos macam tak berpuashati, tapi we all dah leading dah masa tu.

So, balik aje menyinggah la tempat lepak biasa lepas habis game, pekena nasi daun pisang la

One of the soccermom yang begitu komited dengan U12 since we all sama-sama dari U10 lagi. Banyak yang we all organize sama-sama, dari persiapan anak-anak sampailah jamuan potluck tahun lepas. Tahun ni tak tahu apa perancangan cos masing-masing busy sikit especially anak-anak yang UPSR.

Friday, 24 March 2017

Leadership training

Tahun ni dapat join leadership training, setiap tahun join cos Pengawas sekolah tahun depan dah masuk sekolah menengah tak perlulah nak join lagi unless dipilih jadi mana-mana school leader juga.

Kali ni ke Bagan Lalang untuk program 3 hari 2 malam. Tahun lepas, tak sempat nak habiskan cos demam, so I kena ambil bawa balik, hopefully kali ni dapat buat sampai habis.

Vest yang dipakai tu dah bukan saiz dah, cepat benar meningginya tapi disebabkan tahun ni last, so guna ajelah mana yang boleh guna. Ryan pun bukannya boleh guna pun saiz yang besar, dia pun badan kecik aje.

Cikgu kerap update di whatsapp group kelas perkembangan aktiviti anak-anak. Nampak seronok masing-masing beraktiviti di sana.

Bangun pagi rajin pulak breakfast, kalau kat rumah jenuh suruh makan.

Cuti-cuti sekolah

Cuti sekolah tak kemana pun, duduk rumah ajelah. So kita masak and makan ajelah. Danish pun busy dengan extra class from Monday till Thursday (830am - 4pm) so kita pun sama jugak la tak bergerak ke mana-mana.

Masa time rajin, kita pun buatlah Laksa Johor, tahu dah remehnya macamana tapi disebabkan teringin nak makan, so kita pun kenalah buat juga.

Breakfast pun simple ajelah, kalau asyik makan roti canai aje, mana nak larat

Makan lunch pun kadang-kadang lauk yang simple aje, tak larat nak masak berat-berat especially bila hari panas berdenting, rasa berkuap duduk lama-lama kat dapur.

Dah lepas masak semua, kasi kemas lemari handbag dan juga baju-baju. Baru tersedar ada beberapa handbags yang basih belum digunakan, pastu terpikir bilalah masa membelinya. Ni masa duduk kat Adelaide ni, asal sale aje gatal membeli.

Kalau dah petang-petang tu, anak-anak pun sibuk tanya petang makan apa? So mencarilah dalam pantry apa yang boleh dibuat untuk minum petang.

Taraaaa, jadilah Kuih Lapis, kegemaran Ryan


Kadang tu, kalau dah bosan makan dirumah, kita pergilah juga makan di luar sekali sekala, kasi dapur berehat juga.

Petang Isnin and Rabu as usual la, training bola di padang sampai pukul 8. I pun ambil kesempatan la berjogging keliling padang.

Kalau Ayah ajak makan luar, barulah dapat join. Selalu tak dapat join sebab hari sekolah.

Kalau Ayah selalu nak ke Hadramawt, Jalan Ampang, makan Nasi Arab

Bangun pagi selalunya sesi mengemas rumah dulu sebelum anak-anak bangun. Kalau dah bangun, mana nak mengemasnya sebab sibuk nak makan memang tak ada masa nak kemas especially living hall.

Sekarang ni I pun terjebak sama kalau pergi mana-mana shopping mall, masuk kedai sukan nak tengok pants and tshirt untuk bersukan.


Kadang kala, kalau rajin berjalan makan la di KLCC, samada di Little Penang, ataupun Madam Kwans. Antara tempat makan yang anak-anak suka makan.

Tak bermakna makan di tempat-tempat mewah aje, sesekali makan di gerai pun best juga. Suka lagi makan masakan Thai di gerai-gerai berbanding makan di restoran cos harga murah and banyak pilihan malahan sedap pulak tu.

Thursday, 23 March 2017

Masakan Kelantan

Pernah pergi makan nasi ayam penyet di area Gombak, tapi entah macamana rasa teringin pula nak makan nasi ayam penyet di Kampung Jawa, Klang. Pernah pergi situ dengan ex officemate, sedapnya walaupun baru pertama kali mencubanya.

Cuti-cuti ni main game terhad hanya satu jam sahaja, lepas tu tutup and buat kerja rumah pulak.

Dah lama teringin nak buat nasi kerabu, tapi macam tak diberikan kekuatan pulak. So, cuti-cuti ni rajin la membuat nasi kerabu. Ini first time nak buat sendiri, selalu main beli kat kedai aje.

Buat solok lada sekali, from scratch, okay. Isi ikan kena perisikan satu satu, then, gaulkan dengan kelapa, memang rasa sangat leceh.

Dah siap dah my own version of Nasi Kerabu, puhhhh berpeluh juga nak menyiapkan semuanya sekali. Dah rasa betapa seksanya nak menyediakan nasi kerabu ni, so lepas ni tak tahulah bila lagi nak menyediakannya. Beli kat kedai lagi senang.

Since ada isi ikan lebih, gatal pulak pergi buat Laksam and Laksa Pahang pulak. Gigih betul. Apa pun satu experience yang baru dalam menyediakan nasi kerabu dengan laksam ni, kerja yang mencabar adalah mengasingkan tulang ikan dengan isinya. Itu memang mencabar minda betul.

Wednesday, 22 March 2017

First tournament 2017


Bermulalah kembali bergerak ke sana kemari untuk tournament bola untuk Danish. Ryan masih lagi dalam development, setiap Sabtu and Ahad perlu datang training. As for Elite Team, tahun latihan dibuat setiap Isnin, Rabu dan juga Sabtu tapi since Danish busy dengan extra class, so hari Sabtu tu jarang la datang.

Since McD dekat aje sebelah padang, kadang datang breakfast dulu kat sini sementara menanti Ryan habis training.

Selalu Daddy Jack yang rajin menyiapkan semua kelengkapan the boys nak pergi training. Boot, stokin, towel semua lengkap masuk beg. Pagi tu, masuk kereta, dah settle semua, jangan ada yang tertinggal.

Ahad selalunya hari game. Now dah bermulanya Air Asia Cup 2017, ada beberapa game lagi untuk kelayakan ke peringkat semi.


Tahun ni, teammates agak meriah sikit, dah ramai tak macam tahun lepas yang agak kurang and semua pemain kena all out main sebab tak berapa nak cukup orang.


Kemenangan pertama 3-1 disambut dengan kegembiraan bersama Coach Azizi. Ni kali kedua bersama Coach, baik orangnya. Ada masa garang, tapi diluar padang friendly orangnya.


Lepas game memang kelaparan masing-masing so menuju la kita ke Kantin Asam Pedas di Ukay Perdana, lama tak lepak sini.


Sementara menunggu makanan, main game dulu bersama geng bola.


Sedapnya asam pedas, boleh hirup aje kuahnya. Kalau lebih bawa balik, cicah roti canai, memang marvellous.