Nuffnang Ad

Saturday, 21 August 2010

Marilah mengundi

Hari ini adalah Election Day untuk Australia. Persaingan sengit antara dua tokoh iaitu PM, Julia Gillard and lawannya Tony Abbot. I tak ambik pusing sangat bab-bab politik nie, walaupun Ayah one of the ahli politik.

Bila tengok suasana election kat Adelaide nie rasa mcm tak ada apa-apa pun, tak la semeriah macam Malaysia. Apa yang pasti, they all tak perang poster mcm Malaysia tapi lebih kepada perang media. Dalam iklan kat TV, selamba aje they all kutuk mengutuk antara pihak lawan. Siap buat iklan and like short stories lagi. Kira stesen TV kat sini tak ada berpihak pada mana-mana parti, semua diadili sama rata.

Kalau kat Malaysia, waktu pilihanraya nie keadaan jalanraya sampai jadi macam nie sekali, tapi tidak di Adelaide nie. Cukuplah sekeping poster di tiang lampu, itu pun sudah memadai. Even orang yang bertanding pun pasang poster sendiri, tau.

Setiap rumah diberikan buku panduan nie. Cool, huh...so semua orang boleh tahu rules and regulations mengundi tu macamana. Malaysia patut buat macam nie jugaklah. The Australian election nie, punyalah mementingkan vote rakyatnya, siap kenakan penalti tu kepada sesiapa yang tak mengundi. Even, kalau nak keluar negara on the day of election, siap boleh mengundi awal lagi. Even, kalau kiter tak berada di tempat sepatutnya kita mengundi, kita boleh aje mengundi di mana-mana, as long as kita mengundi. Bagus jugak sistem macam tu. As for me, dah berapa kali election, I NEVER VOTE...bukannya apa, banyak sangat karenahnya. Bila Ayah bertanding, so ingat nak vote untuk ayah, tapi kena tukar alamat pada IC la, dan banyak hal lagi. So, baik tak payah mengundi, habis cerita.

video

Here's some of the perang media yang sempat I cari. It's a good approach. So, my students, if you read this, what do you think of it ?

2 comments:

  1. syok la gina u boleh rasa bahang mengundi kat sana. ada perang poster cam kat sini jugak yer

    ReplyDelete
  2. cukup menarik......tak macam tempat kita. Sempat ambil gambar tempat mengundi?

    ReplyDelete