Nuffnang Ad

Tuesday, 22 March 2011

Santapan sedap

Di Ponogoro, kami disambut bagaikan VIP, orang-orang kampung yang sangat baik dan peramah, dengan layanan first class, mmg hebat la. Makanan pun sedap sangat.

I really like nenas, whether mentah atau dimasak, Tak kisahlah, masak lemak, asam rebus tapi rasanya paling suka kalau masak pajeri. Hmm, makan dengan nasi mintak mmg satu kombinasi terbaiklah kan. Udang pun dapat from meja pengantin.

Ni satu lagi my favourite, acar buah,. I still remember, punya terasa nak makan acar buah, kononnya orang cakap yang Kedah punya sedap..sanggup suruh my student belikan kat pasar Alor Setar. Bila die balik, ruoanya tak beli tapi mak die yang buatkan, mmg la lagi sedap.

Pencuci mulut paling sedap dimakan di kala musim panas, fruit cocktail. Tak sempat nak tanya resepi..ada sesiapa yang tahu tak?

Entah macamana, Kak Teh perasan ada bubur pulut hitam kat bawah khemah orang ramai...rupanya untuk rombongan pengantin dapat fruit cocktail as pencuci mulut, untuk khemah tetamu ada pulut hitam, so I belasah la dua-duanya. Memang sedap sangat.

5 comments:

  1. memang sedap2 nampak foodnya..

    ReplyDelete
  2. mmg senangggg sgt buat fruit cocktail tu kak gina.kalau google resepi pon melambak ada.:D rajin gak wat di Adelaide.

    ReplyDelete
  3. isk.salah guna gmail acc plak.yg tadi tu saya kak gina.;D

    ReplyDelete
  4. baru2 ni sya g rumah org kahwin pon,ade acar buah & pulut hitam...sedapkan...selamat berkenalan kak...

    ReplyDelete
  5. Gina, u can try this recipe. Kalau jadi cakap ye..

    http://yan-yanjournal.blogspot.com/2008/01/corn-pudding-with-fruit-cocktail.html

    ReplyDelete