Nuffnang Ad

Wednesday, 21 October 2015

Pre birthday

Last week we all celebrate birthday Ryan yang ke 7. Tahun lepas buat sambutan di Montessori sahaja so tahun ni dah masuk Primary One kenalah buat dirumah sambil ajak kawan-kawan kelas datang. As always, kalau nak buat birthday party, persiapan memakan masa sebulan untuk memikirkan konsep serta temanya.

So tahun ni tak memilih tema sukan, tapi mengguna pakai tema yang sama masa we all duduk di Adelaide dulu...LEGO masa birthday Ryan yang keempat, tapi masa tu tu Lego Ninjago jadi pilihan tapi kali ini just LEGO, tak ada mana-mana pilihan.

Persiapan dibuat selama seminggu. dah mengumpulkan bahan-bahan dari internet serta mengolah apa yang patut so mixer pun kembali beraksi sampai malam hari.

Kad pun diedarkan kepada kawan-kawan kelas dan juga saudara mara. We all tak buat besar-besaran macam di Adelaide dulu, cos masa dan tempat agak terhad. Kalau di Adelaide dulu boleh buat kat park, even yard belakang pun besar sini dengan hujan tiap-tiap petang so memang kena plan betul-betul.

Baru nak guna coffee machine yang dibeli di Adelaide, tahun 2012 gamaknya. Ni baru nak guna. Best juga sesekali guna barulah terasa macam berada di cafe.

Sugar cookies adalah salah satu benda yang perlu ada setiap kali birthdays. Pertama kali membuatnya waktu di Adelaide dulu so sampai sekarang masih membuatnya lagi. Menggunakan resepi yang sama dan cara yang sama juga. 

Sesekali break temankan Ibu pergi lunch di luar, selalunya dekat area Melawati ajelah.

 Edible chocolate using the silicon tray dah siap, Lego Man and Lego Block.

Daddy Jack incharge dengan segala decorations semua dan juga games untuk tetamu kecil yang datang.

4 hari sebelum majlis dah start decorate the cookies, dah macam main playdough pulak rasanya.

Jadilah LEGO character sugar cookies walaupun sampai tersengguk membuatnya. Nak kena buat sampai 40 paxs so memang memakan masa yang agak lama.

Lego cookies block pun dibuat juga

Edible chocolate yang dijadikan doorgift untuk para tetamu nanti.

Dah siap semua, sementara menantikan tetamu hadir sempat la membuat candy buffet table ni. Ini pun belum siap sepenuhnya sebab belum letakkan cake di tempat cake tu. Nanti kita sambung masa majlis berlangsung ya.

11 comments:

  1. wah..seronok l Rayyan kan....rajin buat cookies

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang seronok, I pun tempang seronok walaupun penat

      Delete
  2. cantik dan suka sangatt tema tu..hehehe
    salam kenal dari alinmarlini.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal alin
      terima kasih, saja aje suka-suka buat untuk anak-anak

      Delete
  3. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  4. wowwi bestnye buat besday party camni, dh 2thn lebih saye tinggalkan dunia bakeri, memang rase nak buat cookies comey2 balik bile bace entry ni.

    penah rase nak serius buat bakeri tapi lain plak jadinya

    tapi cantiknya hasil yang ada...tahniah ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun buat suka-suka sahaja, tak pernah terpikir boleh aje buat sendiri

      Delete
  5. Wow Gina, all self prepared. Kagum sungguh - Sid

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks you Sid, lama menghilang nih

      Delete