Masa jamuan Aidiladha yang lepas, Kak Azie dengan sukarelanya nak masak 2kg daging lembu untuk dijamu tetamu. Kak Azie nak masak kuah singgang sebab barang-barang Kak Azie dah beli. I pun dok terbayangkanlah kuah singgang nie.
As far as Im concern, kuah singgang yang I tahu hanya 2, samada kuahnya putih atau kuning. Kalau kuh putih tu, sedap dengan ikan tenggiri...suka Ibu masak..sedap sangat. And yang kuah kuningnya tu, sometimes orang panggil kuah pindang, kalau masak dengan ikan kembong, memang terangkat. Makan pulak dengan sambal belacan and ulam, berpeluh-peluh makan.
Tapi Kak Azie punya lain la...and sedapppp sangat. Masa kat park hari tu, I dah siap bawak nasi, and sambal kononnya nak makan berkuahkan singgang Kak Azie, tapi mencari tak jumpa. Yer la, mana nak makan, dok berborak sana-sini. Bila sampai nak balik, and nak bungkus, baru teringat pasal kuah singgang Kak Azie nie, rupanya dah licin dah. Then Kak Azie ajak datang rumah, Kak Azie masakkan special untuk we all. Nasib baik I ada bawak nasi and some sayur. Bila dah masak, Kak Azie tunjukkan hasilnya. Muka I mcm pelik...I thought kuah singgang hanya ada dua colour sahaja, rupanya kuah singgang nie versi Kelantan, mcm ala-ala asam rebus sikit.
Minta resepi dengan Kak Azie dan cuba membuatnya sendiri. Hmmm...rasa ada, warna pun ada jugak...so, kalau bosan masak yang lemak-lemak...nie pun okay dah nie.
singgang daging tak sama dengan singgang ikan :)sebab daging dia lagi hanyir kan,so kena letak rempah ratus sket:) my fav gak tu..
ReplyDeleteEllis
ReplyDeleteYer la kan...lagipun isinya agak lambat nak empuk, nak bagi meresap semua tu
yummy...
ReplyDeletekalau trg buat singgang ikan aye.. :D
ReplyDeletekuah singgang tu apa dear..mungkin bahasa lain kot kalau kat sarawak
ReplyDelete