I really loves eggs..tak kisahlah scrambled, or just telur mata kerbau..but kalau telur rebus macam agak kurang sikit kalau makan yang orang kawin punya, but kalau dah masak sambal, memang sedap. Omelette and teluar dadar apatah lagi..hmmm sedap sangat. One jenis eggs yang I really to die to cook is poached egg, like masak dalam air, bukan mcm telur rebus tu, tapi more into pecahkan telur dalam air then masak.
Masa pergi Sydney, masuk dalam kedai jual houseware ternampaklah satu acuan untuk buat poached egg nie, mahal jugak dalam AUD12 untuk 2 pieces. Actually, ada satu periuk from Kak Azie yang mmg untuk masak poarched egg, tapi selalu tak menjadi. Maybe acuan nie akan membuatkan poached egg yang cantik untuk I.
Hmmm..harap mahal aje lebih (ker I tak pandai gunakan !!!! hehehehe) udahnya gunakan cara yang belajar from Youtube ajelah. Habis cerita. Pecahkan telur dalam mangkuk, then letak dalam air yang mengeleggak...so macamana hasilnya ?
Not bad lah for me, yang baru pertama kali mencuba membuat poached egg nie. I will cuba and cuba lagi sampailah mendapat hasil yang baik seperti di bawah ini.
selalu kalau i buat pun pecah btw,bekas tu lawa la
ReplyDeleteCuba guna cara microwave..ada jual acuan dia khas utk poached egg dlm microwave. sgt senang. kat sini murah je dlm £2. I pun selalu buat kalau malas nak goreng telur..sebab tak suka percikan2 minyak tu..kotorkan dapur..huhuhuhuuu.
ReplyDeleteHuish, poached egg memang susah nak buat, it takes a lot of practice. Kalau luar dia cantik pun sometimes telur kuning dia tak menjadi.
ReplyDeleteHish tak faiiiirrr pakai acuan hehehe. :D
Yatie
ReplyDeleteNak cepat, nampak aje acuan tu cantik, tapi lambat sgt nak masaknya
Hanim
I pernah nampak jugak, tunggu pi garage sales ajelh cari
Eikha
I tak tipu tau, I buat yang real baru jadi
blom pernah try ni...nak try jugakkk..
ReplyDeletesaya dah buat guna gelas je and air dlm microwave, menjadi dlm 1 minute gtu. x pecah etc. wsalam.
ReplyDeleteoh ye, nanti nak try jugaklah. Thanks for the tips
Delete