Nuffnang Ad

Thursday 9 August 2012

Bila tekak meronta-ronta

Kalau teringat Shawarma Jalan TAR, gigih buka Cik Google, cari resepi..nilah hasilnya

Bila tekak terasa nak makan mee mamak gaya NZ letak telur mata, gigih jugaklah membuatnya.

Tiba-tiba teringat makcik jual kuih di Jalan Melawati 1 yang jual kuih cara manis yang sangat comel dan sedap, so kena buat sebab nak makan, kan.

Dulu masa kerja, bila hujung semeste kena jadi Secretariet untuk bahagian exam, selain bertugas menjaga perjalanan exam berjalan dengan lancar, penjagaan makanan juga harus dititik beratkan. Makanan memang mewah, order aje apa nak, tahu-tahu bila breakfast, lunch and sampai minum petang dah tersedia semuanya. mana tak gemuk masa zaman kerja dulu. Antara kuih favourite masa tu kuih ini, Serimuka. Dulu dok panggil kuih hijau aje. Rindu nak makan kuih ni dengan geng-geng office masa jaga exam.

The boys suka sangat makan donut. Donut di Coles atau di Woolies tak sama macam donut kita di Malaysia, keras sikit and then depa pi letak cinnamon sugar, lagilah the boys tak suka so they all lebih suka sugar coated donut jugak. Ni pun, pukul 12pm tadi, Ryan nak makan donut. So berbuka dengan kuih donutlah nampaknya padahal dalam fikiran nak buat buah melaka.

Cuba untuk membuat Burger Malaysia. Senang aje, just gunakan adunan donut tadi aje, cumanya kena bulat-bulakan goreng then baru masukkan sambal. Tapi bila terkenangkan sambal ikan bilis, kena tunggu my kakak ipar sampai ke Adelaide on 25/8 annti so nak belajar dengan die mcmana buat sambal tumis yang sedap tu.

6 comments:

  1. Salam Gina..
    bulan2 puasa ni mmg mencabar kan, teringat makanan sedap2 yg dah lama tak mkn. nak buat sendiri kdg2 takut tak sesedap yg kita suka tu. k umi kalau balik nanti nak pergi carilah warung yg Gina ckp dkt2 spca tu. dekat2 dgn nan corner ke? dulu rajin gak mkn kat situ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kak Ummi
      tu la kak, mcm Kak Ummi di Perth tak risau sgt sebab ada aje orang menjual kuih, kat Adelaide ni semua kena buat sensiri la kak, tapi syok jugak memasak nie, kan. Bila Kak Ummi nak balik? Tu la Kak, rindu pulak dengan Warung Mak Jah tu

      Delete
  2. aduhai macam2 yer tekak tu teringin. bila jauh mcm tu la. tapi bila depan mata, buat2 tak nampak. eh teringin jugak serimuka aussie tu macam mana? comel ajer .guna acuan ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eliss, rasanya tekak nie meronta-ronta time bulan poisa aje kut, tapi tak tahulah lepas-lepas posa nanti. Kuih serimuka tu sama aje mcm biasa, buat dlm loyang tapi tangan ni gatai, pi terap guna acuan kuih, kononnya nak creative la tu. hehehehehehe

      Delete
  3. Hai ginna. sedapnya KC tgk gmbr2 makanan kat sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai KC
      Terima kasih..Alhamdulillah, kenalah buat sebdiri kalau teringin nak makan

      Delete