Bila balik Malaysia, dah tak perlu pikir bab-bab masak nie. Bangun pagi, terus aje pikir nak makan apa, start engine kereta berdesup pi cari brakfast.
Kalau bosan makan mamak, meh kita cuba makan makanan Cik Siti Wan Kembang pulak untuk breakfast. Nampak orang jual laksam, tekak pun sama nak makan laksam juga.
Macam-macam jenis nasi ada, ada nasi lemak, nasi dagang, nasi berlauk, nasi minyak dan juga favourite ku, nasi kerabu.
Tu dia aihh, makcik nie punya gerai, penuh dengan segala macam jenis makanan dan juga kuih muih. Sampaikan tak tahu nak pilih mana satu. Gerai makcik ni di Jalan AU5, dekat dengan rumah Daddy Jack.
Bila balik Kuantan, kami akan breakfast di satu tempat nie, kalau tak silap namapanya De'Aishah Cafe, bypass Kuantan untuk ke Kuala Terengganu besebelahan dengan masjid. Kena pergi awal sebabnya sentiasa ramai orang.
Ada macam-macam makanan disini, antara lempeng kelapa dan roti jala.
Kuih muih pun ada juga, ada banyak jenis kuih disini
I suka sangat dengan kuih pau hijau nie especially yang inti kelapa. Gebu sangat pau makcik nie, sampaikan rasa nak nangis bila makannya.
Pulut manis, nama kuih nie
Ni gerai menjual segala jenis nasi, nasi kerabunya adalah yang paling sedap. Tambah pulak dengan ayam panggang yang sedap sangat.
Menjelang pukul 11, makanan pun dah hampir nak habis. So kalau sesiapa yang berminat, memang kena pergi awal..kalau tak melepas ler.
Rindunya nak makan nasi kerabu macam nie. Nak gagahkan diri membuatnya, terasa malas sebab nasi kerabu nie banyak kerjanya like kena sediakan bahan tumis, cilinya, then ulam-ulamannya. Nak makan atau membuatnya kena berpakat dengan my Adelaide's gang la jawabnya..kerja dibahagi-bahagikan, then makan sama-sama..baru best !!!!
SEDAPNYAAAAAAAAAAAA lah hai T__T
ReplyDeleteTu la kan, kat Malaysia, celik mata aje terus pikir nak makan dimana
ReplyDelete