Ohooooo, malam tu, Ayah ajak makan seafood bersama-sama dengan geng officenya. Merasa juga makan seafood di Sabah nie. Huhuhuhu, kesian, kan kalau datang Sabah tak mencuba makan seafoodnya yang terkenal tu. Pihak office decided makan di Port View Seafood, salah satu antara yang terkenal di KK nie.
Di bahagian atas restoran nie ada disediakan bilik-bilik khas untuk tetamu yang inginkan privacy so kami adalah antaranya. Ayah duduk dengan Top Management cos ada hal-hal rahsia yang perlu dibincangkan while me and family duduk bersama staff yang lain.
Ryan yang ketiduran sebab petang after balik from Filipino Market tu, berendam dalam pool so letih bermain air. Belum sampai restoran nie dah tertidur dalam kereta.
Semua berdebar-debar menunggu apakah seafood yang akan disajikan cos semua menu telahpun dibuat oleh PA Ayah.
Phewww !!!!! berdebar nak menunggu..our first dishes..Prawn with Garlic, simple and sedap.
Ikan Siakap Kukus, I ratah aje, cos sebelah tangan memapah Ryan yang tidur
Asparagus putih
Nampak macam pucuk paku, tapi my friend kata Sabah Vege, entahlah yer
Mantis Prawn
Ni yang paling tak tahan, Oyster with Cheese, ohhh la la, masuk mulut so melting...sedap giler
Danish hanya makan cheese sahaja, tak pandai makan the oyster tapi still jakun tengok the shell.
Black Pepper Crab
So, servis bertukar tangan, after Daddy Jack dah habis makan, so I pulak yang take charge.
Danish kalau pi Chinese Restaurant, tak boleh lupa nak order nasi goreng Cinanya, as usual plain, no vege at all.
Walaupun I dah habis makan, Ryan masih tidur lagi. Risau jugak kalau-kalau nanti bila bangun lapar tapi makanan dah habis.
Muka happy dapat makan seafood
Kat bahagian bawah restoran nie ada disediakan tong-tong yang menyimpan all the seafood. Seafood nie dodatangkan hidup-hidup dan kemudian diletakkan dalam tong nie. Pengunjung boleh memilih sendiri seafood yang berkenan dihati dan juga cara masakannya.
Udang pun ada berbagai jenis, ada tiger prawn yang pelbagai gred dan saiz
Lobster pun ada juga
Soft shell crab yang sold out malam tu
Mantis Prawn yang we all makan, tu..harganya..mak oiiiii
Ohh baru tahu macam nie rupa Abalone, selalu tengok dalam tin ataupun yang telah dibekukan sahaja. Memang mahal la yer, even yang dalam tin. Dulu pernah terbaca dalam suratkhabar, ada Chinese man mencuri abalone dalam tin untuk hidangan di malam tahun baru mereka.
King Lobster yang paling mahal sekali di antara species udang, RM200 per kilo tu..Gulp...kalau beli tapi masak tak sedap, memang sedih la.
yummeh :)
ReplyDelete