Nuffnang Ad

Thursday, 12 January 2012

KK Stories-Mari Mari Cultural Village Part 02

After rumah Lundayeh, kami berangkat pula ke rumah minoriti Islam terbesar di Sabar, rumah kaum Bajau.

Rumah ini berbeza dari rumah yang lain sebab ada menyediakan gerai makanan di depan rumah nie. Ianya adalah percuma sahaja.

Sambil makan snack nie, ada juga disediakan demosntrasi menyediakan kuih jala.

Ibu dah expect bab-bab menjala nie, tapi nak juga mencuba yang kena goreng jugak, nampak senang aje, kan.

Proses sama aje mcm membuat roti jala, cuma adunan tepungnya yang agak berbeza sikit.

Sedap dimakan masa tengah panas, keruk, keruk la bunyinya

Selain kuih jala, ada juga disediakan minuman pandan oleh cik adik manis kita nie

Masing-masing nak mencubanya


After mencubanya, I rasa macam air halia aje tapi cuma die letak daun pandan masa merebus air nie. Budak tu kata untuk buang angin dalam badan, ohh udahnya balik tu mmg sendawa ajelah.

Dengan bakul nie pun nak bergambar jugak

Orang Melayu Bajau masih mengekalkan tradisi mereka di sini


Pengantin lama

Bilik anak dara

Prayer's room

Danish memang happy sangat ke tempat-tempat yang die boleh explore mcm nie. I siap bagi kamera untuk die ambil gambar apa yang die suka, tapi hasilnya nak gelak pun ada. Semua benda nak diambil gambarnya sampaikan batang pokok pun ada.

Bilik ibu barap dibawah bilik anak dara


Adik manis nie pun budak Uitm jugak

Nak juga merasa pakai topi kaum Bajau nie

2 comments:

  1. Kat sane panggil kuih jala lak, kat semenanjung panggil kuih karas.

    ReplyDelete