Nuffnang Ad

Wednesday, 9 January 2013

Lepas tanpa sebarang masalah

Of course la kan, if balik from Malaysia yak membawa bekalan stok-stok makanan walaupun hanya berada beberapa bulan lagi di Adelaide ni. Daddy Jack dah sound, jangan bawa balik banyak-banyak cos kita bukannya lama duduk Adelaide lagi tapi...tak tertahan juga. Sempat membawa balik keropok lekor from losong. Dalam hati masa di Immigration berkata, if kena buang mmg tak ada rezeki la jawabnya tapi Alhamdulillah lepas juga walaupun tak commercially pack. Yer la, dah beli kat Losong tu bungkus dengan kertas coklat mcm ni ajelah.

First time terjumpa barang ini, ada banyak lagi tapi tak sempat nak beli sebab kena order, hmm nampak gayanya kena minta Ibu poskan ke sini la. Ada a few products lagi from Vias ni yang memudahkan orang-orang yang duduk oversea. Yer la, nak beli cili padi kat Asian Groceries ada masanya ada, kadang tu tak ada. If duduk lama lagi kat sini bolehlah menanam tapi kadang tu tak menjadi. Ada tu yang dah difrozenkan so bila nak tumbuk, lembik aje.

Tapi yang paling tak tahan...bawa balik Tempoyak masuk Australia and yang paling gembira lepas tanpa sebarang sessi soal jawab. Phewwww, seronok la makan nasi lepas ni.
 
Tapi dalam keseronokan semua barang yang dibawa lepas, adalah juga kesedihannya bila sambal tumis from Kak Ida yang sangat sedap tu boleh pecah pulak bekasnya. Huhuhu, gara-gara malas nak bawa masuk cockpit and we all sumbat masuk kargo. Patutlah masa claim baggage tu mcm ada terbau but I terpikir maybe bau keropok lekor yang dah semakin cair. Hmm, mujur jugaklah pihak Immigration tak angkat bekas pecah itu, if not dianggap contaminated so semua kena buang sekali dengan keropok lekor..huhuhuh.

Ni bukan I punya tapi ada one of my Adelaide's gang yang pesan suruh bawa balik. Hmm, katanya selalu kat Malaysia makan jus kurma ni untuk kesihatan badan, then badan pun bertenagalah sikit. Hmm tu okay lagi lepas tu kirim asam boi? Hmm dah bertenaga badan so if lagi beberapa bulan start muntah-muntah so makanlah asam boi and lagi 9 bulan, dapatlah baby made in Adelaide, kan..heheheh, gurau aje My Adelaide's gang itu.
 

6 comments:

  1. Assalam kak,

    first time nampak brand vias tu.....tak pernah jumpa lagi kt jusco atau tesco....akak beli di mana ya? sebab macam menarik lah pulak tempoyak tu...heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Dini
      Haah, Kak Gina pun first time mencubanya, maklumlah nak bawa tempoyak yang dibuat sendiri takut termelup pulak dalam flight, habis bau tempoyak satu kapal terbang. Kena order, tak dijual dimana-mana. Nanti Kak Gina blogkan psl ni yer

      Delete
  2. wah! ada tempoyak! rare betul, kalo lama lagi, suruh gak mak saya pos sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zulfadly
      Memang rare !!! ohhh dah nak balik yer? Ni pun yang pedas tu dah nak habis dah, kena suruh orang Malaysia poskan lagi..hehehehe

      Delete
  3. Wah... kt Msia dh ada yg dlm botol mcm tu eyh. Lega..

    Hish.. sapala gang yg nk baby made in adelaide tu kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ummi
      Kalau kat Malaysia, tak payah kut pikir bab masak-masak ni, makan luar sudah. Tapi rasanya if kat Malaysia tak susah nak cari yang fresh, kedai mamak pun ada. Hmm, baby made in Adelaide tu kenalah tggu lagi beberapa bula so nanti kita boleh blogkan yer

      Delete