Nuffnang Ad

Tuesday, 29 January 2013

Rezeki...rezeki

Setiap hari Sabtu, me and my family akan bangun awal and bersiap untuk ke garage sale, normally we all keluar dalam pukul 8am cos ada garage sale yang bermula seawal pukul 7 ataupun pukul 830am. Normally garage sale sampai pukul 12pm aje cos lepas tu we all balik rumah rehat and lunch ajelah. Tapi tak semua hari-hari yang we all ke garage sale tu mendapat hasil yang lumayan, ada tu just like pulang dengan tangan kosong aje. Then, on Sunday lagilah we all kena bangun awal cos nak ke Sunday Market pulak, pukul 630am dah bergerak ke Sunday Market. Adakalanya macam malas nak pergi tapi mlm Sabtu the boys dah tanya, nanti pergi Sunday Market tak? Nak tak nak kenalah pergi...hehehehee.

Ada masanya hasil ke garage sale adalah sangatlah lumayan. Like this mini prep from Cuisinart yang I dapat for only AUD10 sahaja. ikutkan harga asal lebih kurang dalam AUD100, so dah berapa banyak I untung, kan? Some of my new electrical appliances untuk dapur yang nak bawa balik ke Malaysia pun I beli from Cuisinart so tambahlah lagi my collection.


Tak ingat berapa harga food processor yang masih baru I dapat di garage sale. The owner dapat as a wedding gift tapi malas nak guna so better jualkan aje. I think I dapat dalam AUD15 rasanya. I pun tak guna, terus bungkus masuk aje dalam kotak, bawa balik Malaysia terus.
 


This winter jacket is hasil from Sunday Market, its from GAP and beli agak mahal sikit tapi still new. I beli dapat dalam AUD30 and since I tak ada special winter jacket like this, so beli ajelah. Bila balik, I kemas seluk-seluk poket sekali terjumpa duit AUD200 kat dalam poket tu. Agaknya the owner lupa die ada selitkan duit dalam poket tu, then terus jual aje pada I. 2 weeks later, I ada pergi cari the owner tapi tak jumpa. I pun tak berani nak gunakan duit tu so I sedekahkan pada kelab-kelab yang mengadakan majlis ilmu di Adelaide ni.
   Ada sekali tu, tengok ada duit AUD50 tercicir, tak tahulah siapa pulak yang tercicir duit sebanyak itu. So rezeki...rezeki.

16 comments:

  1. rindunya dgn car boot sale.. rasa nak pegi semula uk. 2-3 tahun. borong brg2 baking plak.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Irma, rasanya kat UK Carboot die lagi best kut, abg ipar Kak Gina pun ckp macam tu

      Delete
  2. murah rezeki...seronok kalau dapat rasa pengalaman pi Sunday Market...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amanda
      Memang syoklah if kita dapat barang yang kita suka, tapi adakalanya pulang dengan tangan kosong aje

      Delete
  3. humang aiiii... ni baru betul duit terpijak.
    eh gina pijak tak duit tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Is
      Tak sempat nak pijak, cos mengiggil habis tangan dan kaki

      Delete
  4. rajin memasak la lpas ni...kikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ros
      Hmm haruslah rajin barang semua dah ada, kalau malas tu tak tahulah nak kata apa, kan

      Delete
  5. Replies
    1. Yer mmg terpijak dan terpengsan

      Delete
  6. uiyoo, tak pernah pergi garage sale lagi. hurmmm, macam best :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miss A
      Memang best, mula tu tak pandai tapi lama-lama dah jadi ketagih

      Delete
  7. kalau lah kat KL ni ada garage sale , seronok nyaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. pB
      Kalau KL ada garage sale, nak ke orang kita pakai barang secondhand ni?Takut ada yang taknak pakai aje

      Delete
  8. best nye!!! rasa mcm nk ikut jea gi garage sale camtu... hehehe... *berangan buleh laa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jom la ikut, start kumpul duit dari sekarang...heheheheh

      Delete